Amsterdam Z 3513 A3
Amsterdam Z 3513 A1
Amsterdam Z 3513 A2
Heinzestraat 23, 1071 SL te Amsterdam

Inleiding

Meest rechts gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elkaar gespiegelde WONINGEN op een rechthoekige plattegrond in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk bestaande uit vier huizen met elk een bovenhuis en één huis met twee bovenhuizen. De woningen zijn ontworpen door P.L. Kramer in opdracht van J.Th. Boersma.

In 1926 is de beganegrondverdieping veranderd door J. van Straten in opdracht van A. de Ranitz.

Omschrijving

Met uitzondering van de begane grond lichtbruine bakstenen woning met twee bovenhuizen van twee traveeën breed bestaande uit vier bouwlagen onder een plat dak. Beganegronds zwarte baksteen. Van siermetselwerk voorziene gevelbeëindiging.

Naar binnen gelegen ingang bereikbaar via een hardstenen stoep met houten deur in Amsterdamse School-detaillering. Naast de stoep een kelderraam met traliewerk. Beganegronds aan weerszijden van portiek twee houten vensters met verticale en horizontale roedenverdeling. Gekoppelde verdiepingvensters met horizontale roedenverdeling in decoratief uitgevoerd kozijn.

In de rechtertravee driehoekerker over de tweede verdieping en topverdieping op een plint van siermetselwerk. Op de tweede verdieping komt de overgang naar de links gelegen woning tot stand via een bolvormige uit de gevel springend muurdeel.

Het ronde uitspringende muurdeel links in de topverdieping loopt door naar achter en is voorzien van decoratief metselwerk.

Onder de daklijst twee sierijzeren hijsbalken met peervormige bekroning.

Waardering

Deel van woningblok van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een hechte gevelcompositie en een expressieve detaillering in de stijl van de Amsterdamse School. Tevens van belang in het oeuvre van architect P.L. Kramer.