Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505451
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82988/37
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120037 - 485665

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Rechterdeel (O.) van een in 1899-1900 tot stand gekomen vrijstaande symmetrische dubbele WOONVILLA. De opdrachtgever was J. Bakker; de aanvraag werd tegelijkertijd met die voor de Jacob Obrechtstraat 2 (vm. Paviljoenstraat) ingediend. De architect was L. Beirer. De villa is gebouwd in overgangs-architectuur met invloeden van de Art Nouveau in de detaillering en de ornamentiek en met invloeden van een meer landelijke architectuur in de kap. In 1921 is in opdracht van F. Poulie door de architect J. Vegersteen jr. een uitbouw gemaakt aan de achtergevel.

Omschrijving

Rechterdeel van dubbele woonvilla op een samengestelde plattegrond, bestaande uit vier bouwlagen: sousterrain, hoofdverdieping, verdere verdieping en kapverdieping. Het afgeplatte schilddak wordt onderbroken door de ingestoken zadeldaken van dakkapel, hoekerker en risalerend middendeel en heeft een geknikte dakvoet. Het dak wordt met rode Friese pannen gedekt. De centraal ten opzichte van het gehele bouwblok geplaatste toegangspartij bevat een natuurstenen trap, een portiek met deur met meerruits bovenlicht en naastgelegen venster met eveneens meerruits bovenlicht. Een verticale en gemetselde luifel accentueert de toegang. Verder ongevulde gotiserende rondboognissen en een opvallend zadeldak met uitkragende houten lijst. Verticale en horizontale decoratieve baksteenbanden in gele en rode steen. Natuurstenen kraagstenen bij de rondboognisen. Vensters met schuiframen met 6-, 8- en 12-ruits bovenlichten. Dakkapel met houten topvulling en lijst; metalen hijsbalk met haak. Decoratieve tegeltableaux met florale mottieven boven venster van de hoofdverdieping.

Overhoeks geplaatste erker met vensters met schuiframen met 12-ruits bovenlicht, topgevel met verdiept segmentvormig venster met houten verticale tracering.

De zijgevel toont een erker op de hoofdverdieping, muurnissen, horizontale decoratieve geelrode baksteenbanden en dakkapellen. Centraal gelegen een architectonische accentuering over alle bouwlagen met rondboogfries, smalle vensters en topgevel met wolfeind.

De achtergevel heeftsymmetrisch geplaatste vensters met schuiframen en meerruits bovenlichten, een grote serre met balcon met houten a jour borstwering, een rondboogfries met tegeldecoratie en een afgeknotte puntgevel met groot houten overstek.

Waardering

Rechterdeel van woonvilla van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Verder van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark.

Tevens van kunsthistorische waarde wegens de gaaf bewaarde tegeltableaux in Art Nouveau-trant.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Eeghenstraat621071 GKZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamU3224
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee