Amsterdam U 7377
Concertgebouwplein 20, 1071 LN te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van het Concertgebouwplein en de De Lairessestraat in 1913-1914 opgetrokken omvangrijk KANTOORGEBOUW naar een ontwerp van J. London (in 2012 is gebleken dat dit E. Verschuyl moet zijn) in 'Um 1800'-stijl in opdracht van de Nederlandsch-Indische Maatschappij Linde en Teves en Stokvis, met bijbehorend hekwerk.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in zalmkleurige baksteen opgetrokken kantoorgebouw op een met natuursteen bekleed en door hardstenen cordonlijst afgesloten basement, bestaande uit vijf bouwlagen: sousterrain, bel-étage, twee verdiepingen en een kapverdieping. Het gebouw wordt afgedekt door een samenstel van schilddaken bedekt met leien boven een ver uitkragende geprofileerde daklijst waaronder een breed natuurstenen fries met gepaarde consoles.

Alle traveeën worden boven het basement onderverdeeld door kolossale natuurstenen pilasters op een natuurstenen basement.

De pilastergevel aan het Concertgebouwplein is vijf traveeën, met elk drie vensterassen breed. De rechtertravee is vanaf de eerste verdieping sterk teruggerooid. In dezelfde travee een dakterras boven de bel-étage met borstwering met natuursteen en bolvormige bekroningen afgewerkt. Onder de daklijst in natuursteen gebeiteld en omringd door strekken: 'ANNO 1914'. De smalle vensters met glas-in-lood in deze travee zijn per drie ten opzichte van elkaar groepsgewijs in de gevel geplaatst.

De entree ter hoogte van de bel-étage wordt gevormd door een robuust in natuursteen uitgevoerde portiek bestaande uit een samenstel van brede en smalle pijlers op een natuurstenen basement bereikbaar via een hardstenen stoep met kwartslag bestaande uit twee keer zeven treden. Eikehouten rechthoekige dubbele deur.Boven de portiek een dakterras met borstwering met op de hoeken bolvormige bekroningen.

De per drie gekoppelde eenruitsvensters met bovenlichten zijn volstrekt symmetrisch in de voorgevel geplaatst. De bovenlichten in de eerste verdieping worden onderverdeeld door natuurstenen consoles. Boven de vensters van de bel-étage siermetselwerk. De bakstenen gevel aan de zijde van het Concertgebouwplein is verder verlevendigd door het gebruik van natuursteenbanden en -blokken, natuurstenen lateien boven de vensters en andere in natuursteen uitgevoerde detailleringen. In het schilddak twee gekoppelde bakstenen dakkapellen met natuurstenen fronton met in iedere dakkapel drie gekoppelde eenruitslichten.

De gevel aan de De Lairessestraat bestaat eveneens uit vijf traveeën waarvan de middelste drie zijn uitgevoerd als risaliet. De vensters in de risaliet en in de dakkapellen zijn per vier gekoppeld. Voor het overige sluit de architectonische vormgeving en detaillering aan bij datgene wat vermeld is over de gevel aan het Concertgebouwplein.

Het perceel wordt aan de zijde van het Concertgebouwplein afgesloten door een ijzeren hekwerk met twee poortingangen en hekpijlers, bedekt met hardstenen platen, op een bakstenen basement bedekt met hardsteen. De kolommen aan weerszijden van de poort dragen ieder een smeedijzeren lantaarn.

N.B. In 1948 is de eerste verdieping veranderd.

In 1949 is de bel-étage veranderd en uitgebreid.

In 1977 is het gebouw veranderd en vergroot met bestemming tot kantoor in opdracht van F. van Lanschot.

Waardering

In 'Um 1800'-trant uitgevoerd kantoorgebouw met bijbehorend hekwerk en detaillering van algemeen belang wegens de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang wegens de beeldbepalende situering op de hoek van de De Lairessestraat en het Concertgebouwplein.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Handelskantoor