Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505472
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82988/82
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119948 - 485208

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de hoek van de De Lairessestraat en Cornelis Schuytstraat aan drie zijden vrijliggend, tussen 1917 en 1920 in verstrakte Amsterdamse School-stijl opgetrokken SCHEEPVAARTKUNDIG MUSEUM (thans veilinghuis) naar een ontwerp van G.F. La Croix in opdracht van H. van der Schaar Lzn.

In 1929 glazen overkapping in opdracht van de Vereeniging Scheepvaart Museum.

Omschrijving

Voormalig Scheepvaartkundig Museum gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak bedekt met rode pannen met een later aangebrachte glazen overkapping en welke in 1981 bij een verbouwing veranderd is. Rood bakstenen pand bestaande uit een beganegrondverdieping, bovenverdieping en een kapverdieping met dakkapellen. Licht uitkragende met reliëfversieringen voorziene daklijst boven een eveneens uitkragend bakstenen fries. Daklijst en fries worden gedragen door bakstenen kolossale pilasters en hoeklisenen met naar binnen liggende muurvlakken waarin de vensters zijn geplaatst. De vensters zijn alle voorzien van een houten omlijsting met een golfvormige decoratie.

Aan de voorzijde beganegronds twee aan weerskanten van de entree geplaatste driehoekerkers met bovenlichten. Boven elke erker een balcon, achter een door hout afgedekte ijzeren borstwering, waarin vensters met glas-in-lood bovenlichten. Venster boven de ingang in drieën verdeeld met glas-in-lood bovenlicht. Ingangstravee met iets naar binnen gelegen entree uitgevoerd in een lichtbruine baksteen.

Zijgevel aan de De Lairessestraat bestaande uit drie traveeën waarbij elke travee vier vensterassen breed is. Alle vensters zijn van eenzelfde formaat en voorzien van schuiframen met bovenlichten waarvan die op de verdieping met glas-in-lood. Op de verdieping vier franse balcons van elk een vensteras breed met sierijzeren borstwering. Het perceel wordt aan deze zijde afgesloten door een sierijzeren hek.

Rechterzijgevel bestaande uit drie traveeën waarvan de linkertravee eenzelfde architectonische vormgeving en detaillering heeft als hierboven beschreven. De middelste en de rechtertravee zijn echter voorzien van brede vensterassen maar hebben op de verdieping eveneens glas-in-lood.

N.B. In 1974 veranderd in kantoor in opdracht van L.H. Goudsmit.

In 1981 verbouwd ten behoeve van veilinggebouw voor kunstvoorwerpen in opdracht van Christie's Amsterdam B.V.

Waardering

Voormalig scheepvaartkundig museum van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een monumentaal pand met een museale functie.

Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van de verstrakte Amsterdamse School-stijl. Tevens van beeldbepalende en ensemble waarde vanwege de ligging op de hoek van de De Lairessestraat en de Cornelis Schuytstraat, tegenover het eveneens door La Croix ontworpen en gelijktijdig gebouwde herenhuisblok.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaCornelis Schuytstraat571071 JGZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapWelzijn, kunst en cultuurMuseum

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamZ87
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee