Amsterdam U 7621
Oranje Nassaulaan 63, 1075 AL te Amsterdam

Inleiding

Een in 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl opgetrokken aan vier zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van Groenendijk & Lammers in opdracht van F. Insinger. De villa is aan de rechterzijde (W) en achterzijde (Z) gelegen aan een vijver.

In 1948 opgeknapt wegens oorlogsschade.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond gebouwde bakstenen villa bestaande uit vier met de achterzijde tegen elkaar geplaatste bouwvolumes met afwisselend drie en vier bouwlagen onder een samenstel van geknikte wolfsdaken bedekt met rode pannen. Op het dak decoratief gemetselde schoorstenen. Alle gevelzijden voorzien van decoratief metselwerk. De bouwvolumes zijn aan alle zijden van vensters voorzien.

De voorzijde (N) bestaat uit een beganegrondverdieping, een bovenverdieping en een kapverdieping. Beganegronds inpandig gelegen rondboogvormige entree met eikehouten rechthoekige deur met zijlichten en getoogde bovenlichten met glas-in-lood.

In de deur een diamantvormig venster. Entree omgeven door decoratief metselwerk met twee platte natuurstenen consoles.

Boven de entree een in drieën onderverdeeld diep gelegen venster onder een strekkenlaag met drie bovenlichten waarin glas-in-lood. De kap en de daklijst steken over de gevel uit.

In de kap een diep gelegen in drieën onderverdeeld venster.

Rechterzijde (W) is vier bouwlagen hoog met op elke verdieping een tweeruitsvenster. In de kap een uitstekende dakkapel.

Rechts van het rechter bouwvolume een bakstenen loggia met balustraden over beganegrond en eerste verdieping met kolommen. De loggia is uitwendig van decoratief metselwerk voorzien.

De linkergevel (O) is eveneens vier bouwlagen hoog en is minder risalerend dan de andere gevelzijden. De gevel is behandeld als een driehoekerker over alle verdiepingen met op elke verdieping een in drieën verdeeld ruitjesvenster.

De achtergevel (Z) bestaat uit drie bouwlagen en heeft op elke verdieping drie gekoppelde vensters met bovenlichten.

Villa in Amsterdamse Schooltrant van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde.

Eveneens van belang vanwege de ligging in het enige in Amsterdam gerealiseerde villapark.