Amsterdam U 7833
Emmalaan 16, 1075 AV te Amsterdam

Inleiding

In 1918-1920 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een DUBBELE VILLA, voltooid 3 mei 1920. De opdracht tot de bouw werd verleend door H.C. Janus. De architect was J.B. Janus. Ontworpen in een stijl die gekenmerkt wordt door een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen, verwant aan de 'Um 1800-beweging'. De cement-ijzerwerken werden uitgevoerd door C.L. de Rijk.

Omschrijving

Rechterdeel van een bakstenen dubbele villa bestaande uit een kelderverdieping, hoofdverdieping, verdieping en kapverdieping. De villa is ontworpen op een samengesteld grondplan en heeft een samengesteld afgeknot schilddak gedekt met leien. Dakkapellen met zes-ruits licht getoogde draairamen. Houten geprofileerde uitkragende daklijst met omlopend fries uit decoratief metselwerk. De voorgevel op natuurstenen plint toont een evenwichtige vensterverdeling. De vensters op de hoofdverdieping verkeren niet langer in de oorspronkelijke staat. De vensters op de verdieping hebben meerruits bovenlichten en gemetselde strekken en natuurstenen onderdorpels. De gevel heeft op het niveau van de hoofdverdieping een drie zijdige erkeruitbouw, waarboven een balcon met smeedijzeren sierhek, openslaande deuren en vensters met roedenverdeling en meerruits bovenlichten en met geprofileerde houten stijlen. Twee hangende natuurstenen festoenen. Naar binnen gekeerde hoek in de gevel met entrée. Natuurstenen trap met klein bordes, eikehouten toogdeur met meerruits bovenlicht. Een Dorische zuil draagt een hoekbalcon met natuurstenen borstwering; vierkante hoekbaluster met convexe afsluiting. De voor gevel gaat met een overhoekse wending, de rooilijn volgend, over in de zijgevel. Gedenksteen met jaartal '1919'. Natuur stenen geprofileerde cordonlijst. Zijgevel met omlopende natuurstenen band boven de kelderverdieping en deels omlopende cordonlijst. Vierzijdige erker over alle verdiepingen met deels in- en uitgezwenkte kroonlijst. Ovale vensters met negen- of meerruits roedenverdeling. Overige vensters met roedenverdeling; groot schuifraam onder grootste ovale venster. Dakkapellen met segmentvormige lijst en klein rond venster. Uitspringende schoorsteen aan de rechterzijde van de zijgevel, waarna deze gevel overgaat in de hoger opgetrokken achtergevel. De achtergevel met extra verdieping heeft een groot aantal symmetrisch geplaatste vensters met schuiframen en vierruits bovenlichten. Balcon met houten borstwering, open slaande deuren en groot bovenlicht. Klein bordes met trap naar de tuin.

Waardering

Rechterdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. De hoekvilla heeft een belangrijke beeldbepalende functie ten opzichte van het Emmaplein. Verder van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark.