Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505507
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
13807/12
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119282 - 485213

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1918-1919 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een DUBBELE VILLA, voltooid 14 oktober 1919. De opdracht tot de bouw werd verleend door H.C. Janus. De architect was J.B. Janus. Ontworpen in een stijl die gekenmerkt wordt door een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen, verwant aan de 'Um 1800-beweging'. De cement-ijzerwerken werden uitgevoerd door C.L. de Rijk.

N.B. In 1924 werd in opdracht van W. Kleiweg de Zwaan een garage in de ZW-hoek van het perceel gebouwd. De constructeur was A.F. Baak. Deze garage is van rijkswege niet beschermenswaardig. Het bijhorende draaihek en tuinhek werden in 1967 verwijderd.

Omschrijving

Linkerdeel van een bakstenen dubbele villa bestaande uit een kelderverdieping, hoofdverdieping, verdieping en kapverdieping. De villa is ontworpen op een samengesteld grondplan en heeft een samengesteld afgeknot schilddak gedekt met leien. Dakkapellen met zes-ruits licht getoogde draaira men. Houten geprofileerde uitkragende daklijst met omlopend fries uit decoratief metselwerk. De voorgevel op natuurstenen plint toont een evenwichtige vensterverdeling. De vensters op de hoofdverdieping verkeren niet langer in de oorspronkelijke staat. De vensters op de verdieping hebben meerruits bovenlichten en gemetselde strekken. De gevel heeft op het niveau van de hoofdverdieping een driezijdige erkeruitbouw over alle verdiepingen. Naar binnen gekeerde hoek in de gevel met entrée. Natuurstenen trap met klein bordes, eikehouten toogdeur met meerruits bovenlicht. Een Dorische zuil draagt een hoek balcon met natuurstenen borstwering; vierkantehoekbaluster met convexe afsluiting. Toegang tot balcon. Natuurstenen geprofileerde cordonlijst. Zijgevel met omlopende natuurstenen band boven de kelderverdieping en deels omlopende cordonlijst. Vierzijdige erker over alle verdiepingen met deels in- en uitgezwenkte kroonlijst. Ovale vensters met negen- of meer ruits roedenverdeling. Overige vensters met roedenverdeling; groot schuifraam onder grootste ovale venster. Dakkapellen met segmentvormige lijst en klein rond venster. Uitspringende schoorsteen aan de rechterzijde van de zijgevel, waarna deze gevel overgaat in de hoger opgetrokken achtergevel. De achtergevel met extra verdieping heeft een groot aantal symmetrisch geplaatste vensters met schuiframen en vierruits bovenlichten. Balcon met houten borstwering, openslaande deuren en groot bovenlicht. Klein bordes met trap naar de tuin.

Waardering

Linkerdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. De hoekvilla heeft een belangrijke beeldbepalende functie ten opzichte van het Emmaplein. Verder van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEmmalaan181075 AVZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamU7921