Amsterdam Z 665
Cornelis Schuytstraat 67, 1071 JG te Amsterdam

Inleiding

Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN met houten TUINHEK aan de zijde van de Cornelis Schuytstraat. Het bouwblok is gebouwd in 1923-1924 in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.J. Rutgers in opdracht van J. Vegersteen.

Omschrijving

Aan drie zijden vrijliggend herenhuis met rode bakstenen gevel aan Cornelis Schuytstraat 67 bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak met boven de rechtertravee bepleisterde daklijst onder een eveneens bepleisterde attiek. Middelste en linkertravee onder plat dak met daklijst.

Verdiept gelegen entree onder afdak met rechthoekige houten deur met onderverdeeld bovenlicht. Boven afdak eveneens onderverdeeld bovenlicht. Links van de entree driehoekerker met bovenliggend afdak. De vensters in de erker bevatten eenruitsramen met smalle horizontale bovenlichten met glas-in-lood. In rechtertravee beganegronds in tweeën verdeeld venster met in vieren onderverdeeld bovenlicht met glas-in-lood.

Erboven, op de eerste verdieping, een identiek venster. In linkertravee op de eerste verdieping een in tweeën verdeeld venster met in drieën onderverdeeld bovenlicht met glas-in-lood. In middentravee driehoekerker over bovenste verdieping boven twee kleine vensters met glas-in-lood. Erker voorzien van decoratief metselwerk.

De overgang naar de zijgevel wordt gevormd door een ronde hoek uitlopend in een torenvormige, boven het dak uitstekende, bekroning. Aan weerszijden van de bekroning twee uitkragende betonnen sierconsoles. De zijgevel bestaat uit in- en uitspringende muurvlakken met decoratief metselwerk. Onder de daklijst een opengewerkt fries. In de bovenste verdieping in drieën verdeeld venster met verticale smalle houten roeden.

Waardering

Deel van vier geschakelde woonhuizen met houten tuinhek van architectuurhistorisch belang alsmede van beeldbepalend belang vanwege de situering van het gehele bouwblok op de hoek van Cornelis Schuytstraat en Hacquartstraat.