Amsterdam Z 667
Hacquartstraat 32, 1071 SJ te Amsterdam

Inleiding

Deel van op de hoek van Cornelis Schuyt- en Hacquartstraat op een L-vormig terrein opgetrokken vier geschakelde EENGEZINSWONINGEN met houten TUINHEK aan de zijde van de Cornelis Schuytstraat. Het bouwblok is gebouwd in 1923-1924 in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.J. Rutgers in opdracht van J. Vegersteen. De twee woningen aan de Hacquartstraat zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld.

De vensters van Hacquartstraat 32 zijn alle modern en vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Herenhuis met rode bakstenen gevel van Hacquartstraat 32 bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak met betonnen daklijst boven een tandfries.

Verdiept gelegen portiek met afgeronde hoeken onder een brede bepleisterde dorpel toegankelijk via een uit drie treden bestaande hardstenen stoep met ingelegd tegelwerk. Rechts in de portiek een groot eenruitsvenster boven een hardstenen brievenbus. Linkerzijde van portiek bekleed met naar onder toe inspringende en bewerkte zandstenen blokken waarvan de bovenste zijn voorzien van een voorstelling in laagreliëf.

Links van de portiek een wit gepleisterde en bewerkte steen waarin uitgehakt het nummer '32'.

Tussen de vensters op de bovenverdieping hardstenen sierconsoles.

Waardering

Deel van vier geschakelde woonhuizen van architectuurhistorisch belang alsmede van beeldbepalend belang vanwege de situering van het gehele bouwblok op de hoek van Cornelis Schuytstraat en Hacquartstraat.