Amsterdam Z 81
Amsterdam Z 83
Cornelis Schuytstraat 62, 1071 JL te Amsterdam
Cornelis Schuytstraat 64, 1071 JL te Amsterdam
Cornelis Schuytstraat 66, 1071 JL te Amsterdam
Cornelis Schuytstraat 68, 1071 JL te Amsterdam

Inleiding

Op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in 1917 opgetrokken blok van vijf geschakelde EENGEZINSWONINGEN in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.F. La Croix in opdracht van H. van der Schaar. Aan de zijde van Cornelis Schuytstraat een in Amsterdamse School-stijl vormgegeven TUINHEK.

N.B. In 1977 werd het pand J.J. Viottastraat 34 veranderd tot dependance van HAVO school voor meisjes De Breitner door J.M. Bantjes.

Omschrijving

Herenhuisblok bestaande uit twee aan twee gespiegelde woningen. Het pand bestaat uit drie bouwlagen en is gebouwd onder een geknikt door rode pannen gedekt dak met bewerkte gootlijst. Onder de gootlijst een eveneens bewerkt fries.

De woningen aan de Cornelis Schuytstraat bestaan elk uit twee traveeën van ongelijke breedte. De bredere travee eindigt telkens in een paraboolvormige geknikte top, voorzien van decoratief metselwerk, waarin een Frans balcon is aangebracht met ijzeren balustrade waarachter drie gekoppelde balcondeuren met kruisramen met door houten roeden diamantvormig onderverdeelde tuimelbovenlichten. In dezelfde travee beganegronds en op de eerste verdieping twee naar buiten knikkende in drieën verdeelde vensters met beganegronds ruitvormig onderverdeelde glas-in-lood ramen en op de eerste verdieping verticaal onderverdeelde bovenlichten. De brede houten raamposten van deze vensters zijn voorzien van decoratief snijwerk.

De smalle travee met beganegronds de entree wordt telkens omgeven door een houten geprofileerde omlijsting. Rechthoekige deur waarin klein ruitvormig raam en bovenlicht. Boven de entree, op de eerste verdieping,rechthoekig venster met bovenlicht. De brede houten raamposten zijn voorzien van decoratief snijwerk en deels van blinden met ruitvormig patroon. Bij nr.66 en 68 voorts een bovenlicht met Andreaskruis. Bij nr.68 tevens een driezijdige erker met sierlijk gesmeed balconhek. Op de hoek onder de gootlijst in siersmeedwerk 'ANNO 1917'. Daarboven in de kap een dakkapel met in drieën verdeeld venster waarin in oorsprong ruitvormig onderverdeelde ramen met bovenlichten.

De gevels zijn verder voorzien van decoratief metselwerk.

Houten tuinhek op bakstenen plint met toegangshekje tussen houten in Amsterdamse School-stijl gedecoreerde paraboolvormige posten. De posten zijn bevestigd aan, met geprofileerd natuursteen afgewerkte, bakstenen kolommen.

Aan de zijde van de J.J. Viottastraat heeft nr.34 verder een driezijdige houten erker in de linkertravee en in de derde travee een geprofileerde paraboolvormige ingangsportiek. In het midden een grotere, door driehoekig fronton bekroonde dakkapel.

Waardering

Herenhuisblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van beeldbepalend belang vanwege de situering op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Grachtenhuis