Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505607
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 oktober 1996
Kadaster deel/nr: 
13798/40
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119907 - 485119

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1925-1926 tot stand gekomen dubbele VILLA. De opdracht tot de bouw werd verleend door W. den Tex - Bondt. De architect was F.A. Warners. De constructeur van de fundering en het gewapend beton was A.F. Baak. Gebouwd in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School, met herkenbare invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. De achtertuin grenst aan het Noorder Amstelkanaal. De oorspronkelijke gemetselde tuinmuur aan de zijde van de J.J. Viottastraat is nog aanwezig, inclusief houten poorten.

NB.

Voor dit perceel bestond een eerder plan uit 1920 van de architect H. Elte.

In 1937 vond er een verbouwing plaats in het interieur. In opdracht van W. Sickler wijzigde architect F. den Tex de kamerverdeling op de eerste verdieping, alsmede de trappartij naar de tweede verdieping.

Omschrijving

In rode baksteen opgetrokken dubbelvilla bestaande uit een kelderverdieping, een hoofdverdieping en twee verdere verdiepingen. Ontworpen op een samengesteld rechthoekig grondplan en uitgevoerd met in- en uitspringende kubische vormen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De voorgevel toont links van een driezijdige erker op de hoofdverdieping een openslaande dubbele garagedeur. De inpandige garage was destijds gesitueerd naast de keuken en eetkamer. Boven de erker nog een balkon met dichtgemetselde borstwering. De vensters tonen de voorkeur voor de horizontale roedenverdeling. Deels afgeschuinde hoek met overhoeks geplaatst driedelig venster met roedenverdeling. Breed uitkragende lijst boven de tweede verdieping waaronder vierkante vensters waartussen baksteenvlakken met in trapmotief uitgewerkte decoratie. Boven de uitkragende lijst nog een blinde attiekzone.

De zijgevel heeft een kleine loggia op de tweede verdieping. Verder een balcon en deels symmetrisch, deels asymmetrisch geplaatste vensters in diverse formaten met verticale stijlen en horizontale roedeverdeling. Uitkragende lijst, schoorsteen, risalerend zuidelijk geveldeel en entrée met luifel.

De achtergevel met teruggezet geveldeel heeft een terras en balkon.

Waardering

Dubbelvilla van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse stadsvilla-architectuur. Architect F.A. Warners werkte hier in de verstrakte versie van de Amsterdamse School, met invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Dit is onder meer herkenbaar aan de sterk horizontale geleding van de gevels en aan de breed uitkragende lijst en het gebruik van kubusvormen. Verder van belang als onderdeel van een groep villa's aan de J.J. Viottastraat/Cornelis Schuytstraat/Noorder Amstelkanaal.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJ.J. Viottastraat331071 JPZuidAmsterdam
NeeJ.J. Viottastraat351071 JPZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamZ789
AmsterdamZ790