Amsterdam Z 743
Roelof Hartplein 2 A, 1071 TT te Amsterdam
Roelof Hartplein 2 V, 1071 TT te Amsterdam
Roelof Hartplein 2 W, 1071 TT te Amsterdam
Roelof Hartplein 2 X, 1071 TT te Amsterdam
Roelof Hartplein 2 Y, 1071 TT te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Roelof Hartplein, Joh. M. Coenenstraat en Bronckhorststraat in 1924-1927 tot stand gekomen, omvangrijk gebouw, genaamd Huize Lydia en in oorsprong bestemd als TEHUIS voor vrouwen en meisjes naar ontwerp in verstrakte Amsterdamse School-stijl van J. Boterenbrood in opdracht van de Afdeeling Amsterdam der Roomsch-Katholieke Internationale Vereeniging tot bescherming van Meisjes. De werken in beton zijn ontworpen door ir. K. Bakker.

Omschrijving

Op een U-vormige plattegrond opgetrokken bakstenen gebouw bestaande uit afwisselend zes en zeven bouwlagen onder een plat dak en een zadeldak gedekt met zwarte pannen aan de zijde van de Joh.M. Coenenstraat. Binnen de U-vormige plattegrond bevindt zich een groen binnenhof.

De gevel aan het Roelof Hartplein is zes bouwlagen hoog onder een rechte gevellijst met bovenliggende gemetselde attiek. De diep gelegen hoofdingang onder een gemetselde brede luifel met twee natuurstenen sierconsoles is gelegen aan de rechterkant van de gevel en bestaat uit twee deuren gescheiden door een brede post op een hardstenen plint. De entree is bereikbaar via een uit acht treden bestaande natuurstenen stoep. Rechts van de hoofdingang twee dienstingangen naar het sousterrain waarvan er één zich bevindt in het risalerende muurvlak. De ramen van de voormalige conversatiezaal, links van de hoofdingang, zijn diep in het muurvlak geplaatst onder een rij overstekende bovenlichten met glas-in-lood. Tussen de muurdammen sierconsoles. Links van deze ramen een groot paraboolvormig raam met glas-in-lood bovenlicht. De overige vensters in het gevelvlak aan het Roelof Hartplein zijn voor het grootste deel van gelijk formaat en symmetrisch in de gevel geplaatst. De ramen in de vensterrij direct onder de daklijst zijn kleiner van formaat. Alle vensters zijn voorzien van ruitvormige roedenverdeling. Links in de gevel over de vijfde en zesde verdieping een ronde erker met langwerpige smalle vensters. Op het dak tegen de risaliet aangebouwd een serre met overstekend dak. De risaliet bestaat uit zeven bouwlagen en is voorzien van in- en uitspringende muurvlakken, uitkragende hoekpunten, hoekerkers over verschillende verdiepingen, decoratief metselwerk en - beganegronds - een diepliggend rondboogvormig venster met decoratief onderverdeeld bovenlicht met glas-in-lood. In dit gevelvlak een gevelsteen waarin in kapitalen gebeiteld: 'HUIZE LYDIA'.

Ook hier zijn de vensters met ruitvormige roedenverdeling harmonisch over de muurvlakken verdeeld.

De gevel aan de Bronckhorststraat is deels zes en deels zeven bouwlagen hoog en is rijkelijk voorzien van in- en uitspringende muurvlakken, hoekrisalieten, uitkragende hoekpunten en een erker over drie verdiepingen onder een met zwarte pannen gedekt zadeldak. De serre op de beganegrond wordt gedekt door een lessenaardak met pannen. Links in de gevel een diepliggend rondboogvormig venster met decoratief onderverdeel bovenlicht met glas-in-lood. De kleine vensters met kruiskozijnen onder het dak liggen onder een overstekende bovendorpel. De overige vensters - nu weer gekoppeld, dan weer enkelvoudig - zijn harmonisch over de gevel verdeeld.

De gevel aan de Joh. M. Coenenstraat is voorzien van een zadeldak en bestaat uit zes bouwlagen. Rondboogvormige diepgelegen dienstingang tussen eveneens diepgelegen vensters gescheiden door gemetselde stijlen. Boven de dienstingang een kruisvenster en een klein diepliggend rond venster met een driehoekige roedenverdeling. Op het zadeldak een hoge houten paraboolvormige toren bekleed met door een felsverbinding tegen elkaar gezette loden bladen met peervormige bekroning.

Op de eerste verdieping brede vensters met onderverdeelde bovenlichten. De vensters op de bovenliggende verdiepingen zijn alle voorzien van ruitjesramen. Op de bovenste verdieping een door de daklijst brekende smalle erker waarvan de ramen ruitvormig zijn onderverdeeld.

De dakkapel aan de zijde van de Joh. M. Coenenstraat is van latere datum en valt buiten de bescherming.

N.B.In 1953 is een gedeelte van de beganegrond verdieping gewijzigd.

In 1982 is het gebouw veranderd en vergroot waarbij 20 woningen zijn aangebracht in opdracht van het Gemeentelijk Woningbedrijf.Het pand was toen een huis voor verpleegsters in opleiding.

Waardering

In verstrakte Amsterdamse School uitgevoerd voormalig tehuis voor meisjes en vrouwen met bewaard gebleven bouwhistorische onderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde; tevens van belang als hoofdwerk in het oeuvre van J. Boterenbrood en van stedebouwkundige waarde wegens de beeldbepalende situering aan het Roelof Hartplein.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Tehuis