Amsterdam R 4896
Johannes Vermeerstraat 2, 1071 DR te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Johannes Vermeerstraat en Honthorststraat in 1911-1912 uitgevoerde VILLA met bijbehorend HEKWERK naar een ontwerp in historiserende stijl geënt op het Hollands en Engels classicisme van J.A. van Straaten jr. in opdracht van A.W.M. Mensing. De constructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Amsterdamsche Fabriek van Cementijzerwerken. In 1918 werd het pand bewoond door W.J.R. Dreesmannn waarna de villa bekend stond onder de naam het 'Dreesmannhuis'.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond uit baksteen opgetrokken villa bestaande uit beganegrond, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een schilddak bedekt met leien. Op het dak dakkapellen en vier gemetselde schoorstenen, thans vervangen door met lood bedekte houten schoorstenen. De villa heeft geblokte hoeklisenen en een flauw overhellende gootlijst. Onder de lijst een gemetseld tandfries.

De vensters, regelmatig in de gevel geplaatst, zijn alleen aan de oostgevel en deels in de westgevel per twee gekoppeld en voorzien van schuiframen met roedenverdeling en zesruits bovenlichten. Alle vensters (in de westgevel deels) voorzien van luiken of blinden met gehengen om verticale duimen en een strekkenlaag als bovendorpel. Alle gevelzijden drie vensterassen breed.

Aan de voorgevel (O) houten ingangsportaal op stenen basement met houten deur, bereikbaar via hardstenen stoep, waarboven luifel op smeedijzeren consoles. Vensters in portaal voorzien van roedenverdeling. Links een uitbouw over de beganegrondverdieping waarboven balcon met houten borstwering. Dienstingang onder luifel.

Linkerzijgevel (Z) met glazen serre-uitbouw over beganegrondverdieping met openslaande deuren en roedenverdeling.

Rechterzijgevel (N) en achtergevel (W) zoals beschreven in de hierboven staande eerste twee alinea's.

Sierijzeren hekwerk op bakstenen plint met op de hoeken gemetselde hekpijlers met natuurstenen bolvormige bekroning.

N.B. In 1927 is het pand veranderd en uitgebreid met bestemming van de door die verandering en uitbreiding ontstane ruimte tot twee kamers en een huiskapel. De architect was Jan Kuyt Wzn. De opdrachtgever was W.J.R Dreesmann. In 1961 inwendig veranderd door Publieke Werken met bestemming ervan als Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1991 is hier gevestigd het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde die het pand in datzelfde jaar liet verbouwen met bestemming daarvan tot bibliotheek, studiezaal en kantoor.

Waardering

Vroeg 20ste-eeuwse villa, uitgevoerd in de historiserende stijl, met bijbehorend hekwerk van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege stedebouwkundige en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de villabebouwing rond het Museumplein.