Amsterdam R 4352
Honthorststraat 9, 1071 DC te Amsterdam

Inleiding

Een op de hoek van de Honthorststraat en Paulus Potterstraat aan vier zijden vrijstaande VILLA, genaamd villa Roelvink, met bijbehorend hekwerk naar een ontwerp uit 1899 in overgangs-architectuur met Berlagiaanse en Art Nouveau invloeden van A.L., A.D.N. en J.G. van Gendt in opdracht van de directie der Maatschappij 'Volharding' tot exploitatie van ontroerende goederen. De villa was bestemd als woonhuis voor de heer A. Roelvink.

Omschrijving

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken bakstenen villa op een sokkel van grijze natuursteen, bestaande uit een hoofdverdieping, eerste verdieping en een tweede verdieping onder deels een schuinoplopend plat dak en deels een tentdak (boven de hoektoren aan de Honthorststraatzijde). De daken zijn bedekt met leien waarvan de voegen zijn afgedekt met zink.

De gevel aan de Honthorststraat is opgebouwd uit verschillende verticale geledingen. De rechtergeleding eindigt in een puntgevel met daarop, bij wijze van topstuk, een schoorsteen.

De smalle ingangstravee wordt afgesloten door een daklijst. De houten toegangsdeur met glas-in-lood venster en verticaal geleed bovenlicht ligt in een boogvormige portiek. Op de eerste verdieping twee, in een terugliggend segmentvormig muurvlak gelegen, smalle gekoppelde vensters.

De linkergeleding bestaat deels uit een terugliggend geveldeel dat bekroond wordt door een dakterras met balustrade. Het geveldeel rechts daarvan eindigt in een toren onder een tentdak met een bolvormige bekroning. Diepgelegen gekoppelde vensters, deels segmentvormig.

De hoek met de Paulus Potterstraat is ter hoogte van de eerste twee verdiepingen afgeschuind; ter hoogte van de tweede verdieping bevindt zich een ronde arkel met twee gekoppelde vensters met onderverdeeld bovenlicht. De overgang van het schuine naar het ronde wordt gevormd door een tromp. Het balkon wordt gesteund door twee getande consoles.

De gevel aan de Paulus Potterstraat bestaat uit twee geledingen. De rechtergeleding eindigt in een puntgevel met een ronde, natuurstenen bekroning. Ter hoogte van de beganegrond een driehoekige erker met bovenliggend balkon en ijzeren borstwering.

De zijgevel aan de Honthorststraat (N) bestaat eveneens uit twee geledingen waarvan de linker eindigt in een puntgevel met schoorsteen. Rechts van de puntgevel een hoog opgemetselde schoorsteen.

De achtergevel, waarin thans de ingang van Paulus Potterstraat 8A gelegen is, bestaat uit twee geledingen, waarvan de linker eindigt in een puntgevel met schoorsteen. In de rechtergeleding bevindt zich ter hoogte van de eerste verdieping een balkon met getande consoles.

De boogvelden van de vensters zijn soms ingevuld met in sierverband gemetselde baksteen.

Rondom het hele huis loopt ter hoogte van de beganegrondverdieping een natuurstenen cordonlijst (waarin de onderdorpels van de vensters zijn opgenomen). Natuursteen is verder gebruikt voor de boven-, onder- en wisseldorpels, als onderdeel voor de consoles van de balkons, voor de bases van de gemetselde balustrades, de daklijst en de consoles die de daklijst ondersteunen. Groene verglaasde steen is gebruikt voor de banden, als versiering onder het venster boven de ingang en voor de van een ojiefprofiel voorziene lijst onder de daklijst.

Sierijzeren hekwerk aan de straatzijde op een natuurstenen plint met gemetselde hekpijlers.

N.B. In 1907 voegden de Gebr. van Gendt ALzn. een nieuwe zolder toe in opdracht van A. Roelvink.

In 1983 gesplitst en vernummerd tot Honthorststraat 9/Paulus Potterstraat 8A.

Waardering

Villa in overgangs-architectuur met Berlagiaanse en Art Nouveau invloeden van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de situering en als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein.