Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505677
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82981/86
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120493 - 485104

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de Bronckhorststraat, Bartholomeus Rulofsstraat en Joh.M. Coenenstraat gelegen U-vormig bouwblok, oorspronkelijk in zijn geheel bestaande uit 108 ETAGEWONINGEN gebouwd in 1922- 1924 naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van J.F. Staal in opdracht van J. de Waal namens de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging 'Samenwerking'. De betonconstructie is ontworpen door J.H. Struebe.

N.B. In 1986 is het gehele bouwblok gerenoveerd en gerestaureerd.

Omschrijving gevel Joh.M. Coenenstraat:

Deel van een op een U-vormige plattegrond in baksteen opgetrokken bouwblok bestaande uit vier bouwlagen onder een plat dak met een rechte gevelbeëindiging. Het metselwerk beganegronds is donker gekleurd; dat van de verdiepingen lichtbruin.

De lange gevel aan de Joh.M. Coenenstraat vormt een regelmatig muurvlak met rijen ramen in metselwerk, een geordend modulair rooster, waarvan de geometrie wordt geaccentueerd door de blokvormige traplichten die bij de trappehuizen boven de entrees uit de gevel steken. Deze traplichten, die zijn gevat in een concaafvormig muurvlak, zijn gemaakt van cementijzer met brut draadglazen ruitjes en voorzien van een beweegbaar raam van 0.50m breed. De balcons aan de achterzijde zijn eveneens van cementijzer.

De rechterhoek van het gevelvlak is 'opgerold' tegen een concaafvormig donkerkleurige bakstenen hoekafsluiting over de drie bovenste verdiepingen met uitkragende gemetselde banden. Daaronder een uitzwenkend en rondlopend venster met draairamen en bovenlichten.

Diepgelegen entrees onder twee op elkaar liggende aan de buitenzijden uitzwenkende overstekende dorpels van gepleisterd beton. De twee rechthoekige houten deuren per entree zijn schuin in de gevel geplaatst en zwenken naar het midden toe uit. Ze worden van elkaar gescheiden door een brede geprofileerde deurpost. Delinkerdeur is een schijndeur; hierin bevinden zich de brievenbussen. De rechterdeur is de eigenlijke ingang. De stolpramen beganegronds zijn gekoppeld. De stolpramen in de eerste en tweede verdieping zijn alle van gelijk formaat en identiek onderverdeeld. De stolpramen in de bovenste verdieping zijn voorzien van kleinere bovenlichten.

Geprofileerd hoekdeel met de Bartholomeus Ruloffsstraat door erkeruitbouw over beganegrond en eerste verdieping waarin een rij vensters waartussen houten muurdammen. Rond uitkragend hoekpunt over de drie bovenste verdiepingen.

Achtergevel van het bouwdeel aan de Joh.M. Coenenstraat is onderverdeeld in vijf aan elkaar identieke geveldelen bestaande uit een boven het dak uitstekend torenvormige risaliet met links en rechts cementijzeren balcons en vensters. Perceelafscheiding aan de straatzijde van het blokdeel aan de Joh.M. Coenenstraat door middel van een overstekend muurtje op een donkerkleurige bakstenen plint.

In het trappenhuis bevindt zich deels nog oorspronkelijk tegelwerk.

Omschrijving gevel Bronckhorststraat:

Deel van een op een U-vormige plattegrond in deels rode en deels lichtbruine baksteen opgetrokken bouwblok met een opvallende plastische gevelbehandeling bestaande uit vier bouwlagen onder een plat dak met een rechte gevelbeëindiging. De uitwendige afgeronde trappenhuizen boven de dubbele entrees (uitgezonderd de nrs. 11-13) doorsnijden de daklijst en zijn voorzien van houten horizontaal onderverdeelde traplichten en decoratief spiraalvormig metselwerk in de top. De diepgelegen en in de lengte afgeronde entrees met betonnen bovendorpels waarop een uitzwenkend muurvlak met bovenliggend eveneens uitzwenkend venster zijn ten opzichte van elkaar schuin in de gevel geplaatst. Rechthoekige houten deuren met bovenlichten.

De vensters zijn niet van gelijk formaat; naar boven toe neemt de hoogte van de bovenlichten af. Op de bovenste verdieping zijn de vensters horizontaal onderverdeeld. Op de tweede verdieping ter rechterzijde van de trappenhuizen bevinden zich inpandige balcons. Uitzwenkend muurvlak met horizontaal onderverdeelde vensters over de eerste en tweede verdieping boven dubbele entree van nrs. 11-13.

Omschrijving gevel Bartholomeus Ruloffsstraat:

Deel van een op een U-vormige plattegrond in lichtbruine en rode baksteen opgetrokken bouwblok bestaande uit vier bouwlagen onder een plat dak met een rechte gevelbeëindiging en een boven het rechter geveldeel teruggerooide op de hoek afgeronde bakstenen attiek. De bovenste verdieping ligt eveneens enigszins teruggerooid.

De gevel aan de Bartholomeus Ruloffsstraat is voorzien van een convex smalle erker met trappehuis boven de entree in het midden welke op het dak wordt voortgezet door een teruggerooide rondvormige bakstenen verhoging. De erker wordt ter hoogte van de bovenste verdieping aan beide zijden geflankeerd door twee uitzwenkende muurvlakken in een rode baksteen. De gehele gevelwand is ter hoogte van de derde verdieping in rode baksteen uitgevoerd.

Het hoekdeel met de Joh.M. Coenenstraat is opgebouwd uit in- en uitspringende muurvlakken. Op de hoek een balcon ter hoogte van de eerste verdieping met uitkragend venster. De vensters zijn niet van gelijk formaat de bovenlichten worden naar boven toe kleiner. Alleen op de bovenste verdieping zijn de vensters voorzien van een horizontale roedenverdeling.

Waardering

Woningbouwblok van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van Amsterdamse School-architectuur met een tendens naar zakelijkheid zichtbaar in de geometrische geleding van de gevel. Eveneens van stedebouwkundig belang vanwege de coulissewerking aan één zijde van zowel de Joh. M. Coenenstraat, de Bartholomeus Ruloffsstraat en de Bronckhorststraat. Bovendien van zeer groot belang in het oeuvre van J.F. Staal.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBronckhorststraat111071 WLZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat81071 WGZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat241071 WHZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat221071 WHZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat201071 WHZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat181071 WHZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat161071 WGZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat141071 WGZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat121071 WGZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat101071 WGZuidAmsterdam
NeeBartholomeus Ruloffsstraat191071 WKZuidAmsterdam
NeeBartholomeus Ruloffsstraat171071 WKZuidAmsterdam
NeeBartholomeus Ruloffsstraat151071 WKZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat351071 WPZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat371071 WPZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat331071 WPZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat311071 WPZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat291071 WPZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat271071 WPZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat251071 WNZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat231071 WNZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat211071 WNZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat191071 WNZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat171071 WNZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat151071 WNZuidAmsterdam
NeeBronckhorststraat131071 WLZuidAmsterdam
NeeJoh.M. Coenenstraat261071 WHZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamZ674
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee