Amsterdam R 4688
Honthorststraat 5, 1071 DC te Amsterdam

Inleiding

Linkerdeel van een in 1902 door E. Breman in traditionele stijl met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan vier zijden vrijstaande, DUBBELVILLA.

Omschrijving

Linkerdeel van in helderrode baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken dubbelvilla bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een wolfdak bedekt met rode pannen. Een grote dakkapel met door roeden onderverdeelde vensters boven de onderbroken daklijst. De dakkapel wordt gedekt door een schilddak.

De rechtertravee is twee vensterassen breed en risaleert een weinig ten opzichte van de één vensteras brede ingangstravee.

Het souterrain is van natuursteen en bevat een driezijdige erker. Boven het souterrain, op de hoofdverdieping, een balkon met opengewerkte gemetselde borstwering. Het balkon wordt overdekt door een lessenaardak. Op de eerste verdieping wederom een balkon met in Art Nouveau-trant gedetailleerde houten borstwering.

De entree ligt in een portiek waarboven een lessenaardak gedekt door rode pannen. Rechthoekige houten deur met twee zijlichten en bovenlicht. Boven het lessenaardak twee kleine diep gelegen en gekoppelde vensters.

Alle overige vensters zijn rechthoekig en getoogd en regelmatig over de gevel verdeeld.

De achtergevel heeft een driehoekige houten erker over hoofd- en eerste verdieping.

N.B. Deze villa ligt precies in de lengte-as van de eveneens door Breman in 1902 ontworpen identieke villa Hobbemastraat 14-16. Beide villa's zijn volgens één bouwtekening gebouwd.

Waardering

In traditionele stijl gebouwde villa van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede vanbelang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein.