Amsterdam R 4686
Hobbemastraat 14, 1071 ZB te Amsterdam

Inleiding

Rechterdeel van een in 1902 door E. Breman in overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan vier zijden vrijstaande, DUBBELVILLA.

Omschrijving

Rechterdeel van in gele baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken dubbelvilla bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een wolfdak bedekt met rode pannen. In de rechtertravee de entree gelegen in een portiek waarboven een lessenaardak gedekt door rode pannen. Rechthoekige houten deur met twee zijlichten en bovenlicht. Boven het lessenaardak twee kleine diep gelegen en gekoppelde vensters met roedenverdeling.

Linkertravee uitlopend in een op de 18de eeuw geïnspireerde klokgevel voorzien van een natuurstenen dekplaat met een eveneens natuurstenen bekroning. Twee bolvormige natuurstenen balusters ter weerszijden. Vijfhoekige erker over souterrain en hoofdverdieping. Souterrain en hoofdverdieping worden gescheiden door een brede natuurstenen cordonband. Boven de erker uitkragend balkon met opengewerkte balustrade.

De boven het naastliggende pand (nr.16) uitkragende trapgevel (Z) is afgesneden.

Alle vensters zijn rechthoekig dan wel getoogd en regelmatig over de gevel verdeeld.

Rechterzijgevel met een door de daklijst heen brekende dakkapel. Twee kleinere dakkapellen ter weerszijden.

De gevel is verder verlevendigd door het gebruik van natuurstenen banden. Natuurstenen onder- en bovendorpels en hoekstenen.

N.B. Deze villa ligt precies in de lengte-as van de eveneens door Breman in 1902 ontworpen identieke villa Honthorststraat 5-7. Beide villa's zijn volgens één bouwtekening gebouwd.

Waardering

In overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau detaillering gebouwde villa van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein.