Amsterdam R 4687
Hobbemastraat 16, 1071 ZB te Amsterdam

Inleiding

Linkerdeel van een in 1902 door E. Breman in overgangs-architectuur met neo-maniëristische en Art Nouveau invloeden ontworpen, aan vier zijden vrijstaande, DUBBELVILLA.

Omschrijving

Linkerdeel van in gele baksteen, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken dubbelvilla bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een kapverdieping onder een wolfdak bedekt met rode pannen. Een groot dakkapel met door roeden onderverdeelde vensters boven de onderbroken daklijst. De dakkapel wordt gedekt door een schilddak.

De rechtertravee is twee vensterassen breed en risaleert een weinig ten opzichte van de één vensteras brede ingangstravee.

Het souterrain is van natuursteen en vormgegeven als een driehoekige erker. Boven het souterrain, op de hoofdverdieping, een balkon met opengewerkte gemetselde balustrade. Het balkon wordt overdekt door een matglazen lessenaardak met houten roeden. Op de eerste verdieping wederom een balkon met in art nouveau-stijl gedetailleerde houten borstwering.

De entree ligt in een portiek waarboven een lessenaardak gedekt door rode pannen. Rechthoekige houten deur met twee zijlichten en bovenlicht. Boven het lessenaardak twee kleine diep gelegen en gekoppelde vensters.

Alle overige vensters zijn rechthoekig en getoogd en regelmatig over de gevel verdeeld.

De achtergevel heeft een driehoekige houten erker over hoofd- en eerste verdieping.

Zijgevel met tweede ingang waarboven een afhellend dak met pannen. Erkervenster ter hoogte van de eerste verdieping. In het midden een door de overstekende daklijst heen brekende dakkapel met lessenaardak gedekt door rode pannen. In de zijgevel onregelmatig geplaatste smalle diepgelegen vensters met natuurstenen onder- en bovendorpels.

N.B. Deze villa ligt precies in de lengte-as van de eveneens door Breman in 1902 ontworpen identieke villa Honthorststraat 5-7. Beide villa's zijn volgens één bouwtekening gebouwd.

Waardering

In overgangs-architectuur gebouwde villa met Berlagiaanse en Art Nouveau detailleringen van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein.