Amsterdam R 4183
Paulus Potterstraat 4, 1071 CZ te Amsterdam

Inleiding

Een in 1897 gerealiseerde, aan vier zijden vrijstaande, VILLA met bijbehorend hekwerk naar een ontwerp in eclectische stijl van E.M. Rood in opdracht van L.T. Beausar.

Omschrijving

Een op een samengestelde plattegrond in rode baksteen met wit gepleisterde ornamenten opgetrokken villa bestaande uit souterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en een tweede verdieping onder een combinatie van een schuinoplopend plat dak en een schilddak bedekt met pannen.

De voorgevel bestaat uit twee traveeën. In de risalerende rechtertravee in het souterrain een segmentvormig venster. In de hoofdverdieping eveneens een segmentvormig, door roeden onderverdeeld venster. Op de eerste verdieping een erker gesteund door sierconsoles. De erker wordt gedekt door een klein overstekend hellend dak bedekt met leien. In de tweede verdieping een diepliggend, door roeden onderverdeeld, venster omgeven door een op een cordonband rustende gepleisterde boog.

Onder de overstekende daklijst sierconsoles en een breed gepleisterd boogfries. Gepleisterde hoeklisenen.

De teruggerooide linkertravee heeft over souterrain en hoofdverdieping een erker met overstekende gootlijst op sierconsoles met bovenliggend balkon. Houten balustrade met kandelaberzuiltjes tussen bolvormig bekroonde balustradepijlers. Op de eerste verdieping links een balkondeur met bovenlicht. Rechts ernaast een venster. De tweede verdieping van de linkertravee is opgenomen in de kap.

Een overstekende gootlijst met sierconsoles. In de kap een dakkapel met plat dak. Onder de dakkapel is de gootlijst onderbroken.

De ingang bevindt zich aan de rechterzijgevel (O) in een door zuiltjes gesteunde portiek en is toegankelijk via een uit natuurstenen treden bestaande stoep met sierijzeren leuning.

Boven de ingang een over twee verdiepingen lopende erker gedekt door een lessenaardak.

Linkerzijgevel met op de eerste verdieping een blind venster.

Op de tweede verdieping loopt de rechterhoek van de gevel trapsgewijs omhoog en zijn de 'treden' voorzien van dekplaten.

Alle vensters zijn harmonieus in de gevel geplaatst.

Alle gevelzijden zijn verlevendigd door het gebruik van speklagen en gepleisterde ornamenten. Alle verdiepingen worden van elkaar gescheiden door natuurstenen cordonbanden.

Sierijzeren hekwerk op natuurstenen plint aan de rechterzijde afgesloten door een natuurstenen hekpijler.

N.B. In 1909 verandering van de serre door Z. Deenink & Zn. in opdracht van D. Rühl.

Waardering

Villa in eclectische stijl van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein.