Amsterdam R 4996
Jan Luijkenstraat 7, 1071 CJ te Amsterdam

Inleiding

Linkerdeel van een in 1911-1912 tot stand gekomen geheel vrijstaande dubbele villa. Gebouwd in opdracht van de N.V. Bouw- en Exploitatie Maatschappij 'Amstelstad'. De villa is ontworpen door de architecten Van Dijk en Nagelvoort. Als bouwkundigen worden B.H. en H. Koolhaas genoemd. B.H. Koolhaas was tevens directeur van genoemde exploitatiemaatschappij. De betonwerken werden uitgevoerd door N.V. Ned. Betonijzerbouw. Gebouwd in een stijl verwant aan het rationalisme.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen linkerdeel van vrijstaande dubbel villa. Opgetrokken uit lichtrode baksteen, grijze natuursteen, groene verplaasde steen en blokken lichtgele zandsteen. Men onderscheidt drie bouwlagen: begane grond, verdieping, kap- of zolderverdieping. De gehele kap van zowel het linkerdeel als het rechterdeel van de villa bestaat uit een hoog tentdak met vier schilden gedekt met leien/shingles. Op de nok een grote centrale schoorsteen met uitkragende profielbanden. Enkele ingestoken zadeldaken van de dakkapellen en zinken deklijsten op de hoekkepers.

De gevels rusten op een hoge natuurstenen plint.

De noordgevel toont op het niveau van de begane grond aan de rechterzijde een teruggezet gevelvlak waarboven kwartronde zandstenen overgang tot hoger gelegen gevelvlak. Gevel van de begane grond overheerst door het gebruik van natuur- en zandsteen.

In het midden een driezijdige erkeruitbouw met vensters. Het venster van het centrale bovenlicht heeft drie ramen. Boven de erker een klein balcon met open stenen borstwering. Aan de linkerzijde van de gevel een klein venster met daarboven de uitkragende zandstenen console van de bovengelegen arkel.

Op de verdieping vensters, natuurstenen cordonlijsten en gemetselde vlechtwerkmotieven. Verder een vijfzijdige arkel. Alle zijden hiervan, inclusief de twee smalle zijden tegen het gevelvlak, ingenomen door vensters met grote gescheiden bovenlichten. Stijlen en lijsten van zandsteen. Onder de kroonlijst van de goot een fries met rechthoekig gemetselde velden. Boven de kroonlijst een torenopbouw met aan vijf zijden dubbele vensters. Kroonlijst op consoles, waarboven een met leien/shingles gedekte torenspits met acht schilden. Oorspronkelijk bevond zich op de piron een natuurstenen bol. Zadeldak-insteek als overgang naar centrale tentdak. Verdieping verder afgesloten met uitkragende gootlijst op korbeelstukken met tussenliggende rechthoekige cartouches in het fries. Rechts op de verdieping de linkerhelft van het risalerende middendeel van de noordgevel van de dubbele villa. Vensters met middenstijl en bovenlicht. Het middendeel doorbreekt de kroonlijst en wordt afgesloten door een tuitgevel met dekplaat. Verder vlechtingen van zandsteen, gemetselde vlechtwerkmotieven en zandstenen fries met cartouches en verdiept liggende spaarvelden.

De zij- of oostgevel heeft de oorspronkelijke toegangspartij als meest in het oog springend element. Deze toegang is als uitbouw tegen de zijgevel geplaatst. Klein portiek met gedrongen post met geblokt kapiteel. Bovenlichten van elkaar gescheiden door consolevormige zandstenen elementen. Achter de toegangsdeur een kleine vestibule. Kleine tuitgevel met natuurstenen dekplaat en lijstwerk. Groot driedelig venster met traliewerk. Risalerend middendeel van de zijgevel is vergelijkbaar met dat van de noordgevel. Extra venster ter hoogte van de kap- of zolderverdieping.

De achter- of zuidgevel bestaat uit een tuitgevel opgebouwd uit de eerdergenoemde materialen. Op de verdieping een serre met houten borstwering. Op de serre een balcon met houten hek. Geveltop met zandstenen vlechtingen, tuit met gevelplaat en gevellijst.

NB. Reeds in 1912 werd naar ontwerp van B.H. en H. Koolhaas het hek van de terreinafsluiting geplaatst. Bij het linkerdeel van de villa is dit hek nog oorspronkelijk. In 1913 werd in op dracht van B.H. en H. Koolhaas tegen de achtergevel een spoel hok geplaatst. In 1955 werden de ramen van de zijgevel ver groot.

Waardering

Linkerdeel van vroeg-20ste-eeuwse dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Van belang wegens ensemble-waarde als onderdeel van de villabebouwing rondom het Museumplein. Verder van toegevoegd belang als onderdeel van het villablok, ingesloten doorde Hobbemastraat, de Jan Luijkenstraat en de Paulus Potter straat. De hoofdvorm en detaillering zijn redelijk bewaard gebleven.