Amsterdam R 4790
Honthorststraat 22, 1071 DG te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van de Honthorststraat en het Museumplein in 1907 tot stand gekomen VILLA met bijbehorend hekwerk naar een historiserend ontwerp met neo-classicistische stijl en neo-maniëristische detailleringen van G.J. Venemans in opdracht van J.C.F. Knapp jr.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond opgetrokken bakstenen villa op een natuurstenen plint bestaande uit een hoofdverdieping, eerste verdieping, een kleinere tweede verdieping en een kapverdieping onder een overstekende daklijst, aan de onderzijde voorzien van klossen, waarboven een mansardedak met leien waarop twee gepleisterde schoorstenen. Langs de 'knik' van het mansardedak loopt een gootlijst. Alle rechthoekige vensters met natuurstenen onderdorpels zijn regelmatig in de gevels geplaatst. De hoeken zijn voorzien van lisenen.

De voorzijde aan de Honthorststraat heeft een flauw risalerende middentravee van één vensteras breed welke door de gootlijst breekt en eindigt in een dakkapel met een gepleisterde en verhoogde decoratieve lijstgevel. De entree, met rechthoekige deur en door roeden onderverdeelde zij- en bovenlichten, bevindt zich in een natuurstenen rondboogvormige portiek en is toegankelijk via een eveneens natuurstenen stoep. Boven het portiek een gevelsteen met daarin gebeiteld: ANNO 1907. De twee zijtraveeën hebben over de hoofdverdieping ieder een halfronde erker met bovenliggend balkon met een sierijzeren balustrade.

De zijgevel aan het Museumplein (W) heeft op de hoofdverdieping in de drie vensterassen brede middentravee een grote op vijfhoekige basis uitgevoerde erker met bovenliggend balkon met sierijzeren balustrade. In de kap, boven elke travee, drie dakkapellen met getoogde lijstgevel.

Aan de achterzijde bevindt zich in de risalerende middentravee en ter hoogte van de hoofdverdieping eveneens een op vijfhoekige basis gerealiseerde erker. In het dak vier dakkapellen.

De linkerzijgevel (O) heeft op de eerste verdieping twee blinde vensters te weerszijden van een rondboogvormig venster. De overige vensters in deze gevel, waarvan sommige gekoppeld, liggen diep in het muurvlak. Boven de middentravee een brede dakkapel.

Aan de straatzijde een sierijzeren hek op een bakstenen plint met voor de ingang twee natuurstenen hekpijlers waartussen twee sierijzeren draaihekken.

Waardering

Op de hoek van Honthorststraat en Museumplein gesitueerde in historiserende stijl gerealiseerde villa van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein.