Amsterdam R 4939
Museumplein 15, 1071 DJ te Amsterdam

Inleiding

Rechterdeel van een in 1910 in historiserende stijl met in Franse renaissance-stijl gedecoreerde aan vier zijden vrijstaande DUBBELVILLA naar een ontwerp van J. London.

Omschrijving

Rechterdeel van een op een vierkante plattegrond opgetrokken bakstenen dubbelvilla op een gemetselde plint met natuurstenen cordonband bestaande uit een beganegrondverdieping, een bel-étage, een bovenverdieping en een kapverdieping onder een overstekende daklijst, aan de onderzijde voorzien van klossen, waarboven een afgeplat schilddak bedekt met leien. Tussen de beganegrondverdieping en de bel-étage bevindt zich een gemetselde cordonband.

De gevel aan het Museumplein bestaat uit twee traveeën van elk twee vensterassen breed waarvan de hoektravee risaleert. De hoeken van de risaliet zijn voorzien van Ionische pilasters die ter hoogte van de beganegrond zijn geblokt. Boven de eenvoudige rechthoekige deur een bovenliggend balkon met sierijzeren balustrade die gedragen wordt door twee sierconsoles.

Op de bel-étage zijn boven de balkondeuren, met door roeden onderverdeelde bovenlichten, natuurstenen festoenen aangebracht. Het venster gelegen tussen de twee balkons heeft zowel boven als onder een festoen terwijl onder het meest links gelegen venster op de bel-étage eveneens een festoen is aangebracht.

De vierkante vensters op de beganegrond zijn voorzien van een roedenverdeling. Alle overige vensters zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling. Op het dak twee dakkapellen met verhoogde lijstgevel.

In de zuidwestelijk georiënteerde rechterzijgevel bevindt zich de hoofdentree. Deze is omringd met decoratief stucwerk met erboven een eveneens in stucwerk gevatte oeil de boeuf met een door roeden onderverdeeld glas-in-lood venster. Ter hoogte van de bel-étage in de twee buitenste traveeën een driehoekige erker met glas-in-lood bovenlichten. Beide buitenste traveeën van de bovenverdieping zijn voorzien van een in stucwerk gevatte ovaalvormige oeil de boeuf waarin een door roeden onderverdeeld venster. Op het dak drie dakkapellen.

De beganegrondverdieping aan de achterzijde is over de gehele breedte voorzien van een serre. De linkertravee van de bel-étage en de bovenverdieping is voorzien van een erker met bovenliggend balkon met sierijzeren balustrade. In de zijmuur van de erker ter hoogte van de bel-étage een in stucwerk gevatte oeil de boeuf. Op het dak twee dakkapellen.

Waardering

Deel van van vier zijden vrijstaande in historiserende stijl met Frans-renaissancistische detailleringen tot stand gekomen vroeg-20ste-eeuwse dubbelvilla van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als onderdeel van de villabebouwing aan en rondom het Museumplein.