Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
505801
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82973/157
Kadastrale aanduiding
Amsterdam R 4883
Jan Luijkenstraat 5, 1071 CJ te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Rechterdeel van een in 1908-1909 tot stand gekomen dubbele geheel vrijstaande villa. Gebouwd in opdracht van W. Spakler. De architecten waren J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk. Gebouwd in de stijl van de overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen rechterdeel van geheel vrijstaande dubbele villa. Opgetrokken in donkerrode baksteen, waarop lichtgele gekoppelde banden en grijze natuurstenen accenten. Het geheel van de dubbele villa wordt gedekt door een samengestelde dakvorm. Zowel het linker- als het rechter deel hoofdzakelijk door een zadeldak met pannen gedekt. Het tussenliggende dakdeel is plat. Het schuinoplopende deel eveneens met pannen gedekt. Het rechterdeel heeft aan de voorzijde een dakkapel met T-venster, klein houten beschot onder uitkragende gootlijst en een hijsbalk. Op het westelijke schild van het zadeldak een kleine dakkapel met tweeruits tuimelraam en schuin dak. Men onderscheidt vier bouwlagen onder de kap: begane grond, hoofdverdieping, tweede verdieping en zolderverdieping. Het rechterdeel van de noordgevel wordt ingenomen door een driezijdige erker over drie verdiepingen. Verdiept in een nis geplaatste T-vensters of enkelvoudige vensters met bovenlichten; vlechtwerkmotief in baksteen in spaarveld onder korfboog. Erker geplaatst op natuurstenen plint; natuurstenen latei tussen eerste en tweede bouwlaag. Aan de bovenzijde een geprofileerde kroonlijst, waarboven een klein balcon met houten hek bestaande uit tussen ingekeepte posten geplaatste regels en stijlen in geometrische verdeling. Een dubbele openslaande deur verleent toegang tot het balcon. Balcon wordt overhuifd door de brede overstek van de puntgevel, met windveren en met beschoten vlak tussen makelaar en hanebalk. Cassettes onder overstek. Bij het lin kerdeel van de noordgevel treft men een verspringend spaarveld over drie verdiepingen. Natuurstenen accenten op de versprin gingen. In dit spaarveld verdiept liggende T-vensters. Op de begane grond de toegangspartij met getoogde deur met geleed bovenlicht. Natuurstenen enkadrering. Overstek met gootlijst en consoles. De zij- of westgevel heeft verdiept in een nis geplaatste T-vensters met segmentvormige spaarvelden onder korfboog en met bovenlicht, een toegangsdeur en een driezijdige houten erker op de hoofdverdieping. Erker met vensters met schuifraam en bovenlicht en met kroonlijst aan onder- en bovenzijde. Overstek met kroonlijst en consoles. Op de begane grond, nabij de hoek met de voorgevel, een zowel in vorm als in geleding afwijkend venster.

NB. In 1936 werd in opdracht van de Vereeniging Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde en naar ontwerp van architect B. Wardenaar de gewijzigde bestemming van woning voor één gezin tot kantoor uitgevoerd. Er werd ruimte geboden aan het kan toor, de bibliotheek, het archief, twee logeerkamers en aan de bijbehorende conciërgewoning.

Waardering

Rechterdeel van vroeg-20ste-eeuwse dubbele villa van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en als onderdeel van de villabebouwing rondom het Museumplein. Verder van toegevoegd belang als onderdeel van het villablok, ingesloten door de Hobbemastraat, de Jan Luijkenstraat, de Honthorst straat en de Paulus Potterstraat. Hoofdvorm en detaillering zijn redelijk goed bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis