Amsterdam R 6076
Jan Luijkenstraat 3 A, 1071 CJ te Amsterdam
Jan Luijkenstraat 3 B, 1071 CJ te Amsterdam
Jan Luijkenstraat 3 C, 1071 CJ te Amsterdam
Jan Luijkenstraat 3 D, 1071 CJ te Amsterdam

Inleiding

Linkerdeel van een in 1908-1909 tot stand gekomen dubbele geheel vrijstaande villa. Gebouwd in opdracht van W. Spakler. De architecten waren J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk. Gebouwd in de stijl van de overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen linkerdeel van geheel vrijstaande dubbele villa. Opgetrokken in donkerrode baksteen, waarop lichtgele gekoppelde banden en grijze natuurstenen accenten. Het geheel van de dubbele villa wordt gedekt door een samengestelde dakvorm. Zowel het linker- als het rechter deel hoofdzakelijk door een zadeldak met pannen gedekt. Het tussenliggende dakdeel is plat. Het schuinoplopende deel eveneens met pannen gedekt. Het linkerdeel heeft aan de voor zijde een dakkapel met T-venster, klein houten beschot onder uitkragende gootlijst en een hijsbalk. Op het oostelijke schild van het zadeldak een kleine dakkapel met tweeruits tuimelraam en schuin dak. Men onderscheidt vier bouwlagen onder de kap: begane grond, hoofdverdieping, tweede verdieping en zolderverdieping. Het linkerdeel van de noord gevel wordt ingenomen door een driezijdige erker over drie verdiepingen. Verdiept in een nis geplaatste T-vensters met roedeverdeling in bovenlicht of enkelvoudige vensters met bovenlichten met roedeverdeling; vlechtwerkmotief in baksteen in spaarveld onder korfboog. Erker geplaatst op natuurstenen plint; natuurstenen latei tussen eerste en tweede bouwlaag. Aan de bovenzijde een geprofileerde kroonlijst, waarboven een klein balcon met houten hek bestaande uit tussen ingekeepte posten geplaatste regels en stijlen in geometrische verdeling. Een dubbele openslaande deur verleent toegang tot het balcon. Balcon wordt overhuifd door de brede overstek van de puntgevel, met windveren en met beschoten vlak tussen makelaar en hanebalk. Cassettes onder overstek. Bij het rechterdeel van de noordgevel treft men een verspringend spaarveld over drie verdiepingen. Natuurstenen accenten op de verspringingen. In dit spaarveld verdiept liggende T-vensters met roedeverdeling in bovenlicht. Op de begane grond de toegangspartij met getoogde deur met geleed bovenlicht. Natuurstenen enkadrering. Overstek met gootlijst en consoles. De zij- of oostgevel heeft verdiept in een nis geplaatste T-vensters met segmentvormige spaarvelden onder korfboog en met geleed bovenlicht, een toegangsdeur en een driezijdige houten erker op de hoofdverdieping. Erker met vensters met schuifraam en geleed boven licht en met kroonlijst aan onder- en bovenzijde. Overstek met kroonlijst en consoles. Op de begane grond, nabij de hoek met de voorgevel, een zowel in vorm als in geleding afwijkend venster. Op de begane grond hebben de toegangsdeur en het venster ter linkerzijde luiken.

NB. Op de ontwerptekeningen is de functie van de hoofdverdieping duidelijk op de tweede bouwlaag bepaald: huiskamer, salon, kamer mijnheer. In 1939 werd in opdracht van N.V. Handel-, Industrie-, en Transport Maatschappij (N.V. H.I.T.M.A.) door de firma Amsen en Schram een kozijn aangebracht in de linker zijgevel. In 1939 werd het linkerdeel van de dubbele villa in opdracht van N.V. H.I.T.M.A. verbouwd tot kantoor met bijbehorende woning voor één gezin. In 1951 werd door genoemde maatschappij op open erf achter perceel een bergplaats/garage gebouwd. Later is het linkerdeel van de dubbele villa verbouwd tot vier woningen.

Waardering

Linkerdeel van vroeg-20ste-eeuwse dubbele villa van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en als onderdeel van de villabebouwing rondom het Museumplein. Verder van toegevoegd belang als onderdeel van het villablok, ingesloten door de Hobbemastraat, de Jan Luijkenstraat, de Honthorst straat en de Paulus Potterstraat. Hoofdvorm en detaillering zijn redelijk goed bewaard gebleven.