Amsterdam Z 468
Amsterdam Z 467
Jacob Obrechtstraat 59, 1071 KJ te Amsterdam
Jacob Obrechtstraat 61, 1071 KJ te Amsterdam
Jacob Obrechtstraat 63, 1071 KJ te Amsterdam
Jacob Obrechtstraat 65, 1071 KJ te Amsterdam

Inleiding

In 1917 naar ontwerp van J.M. van der Mey in sobere Amsterdamse Schooltrant sprongsgewijs opgetrokken reeks van vijf ATELIERWONINGEN op een inpandig terrein, toegankelijk door een poort in de Jacob Obrechtstraat tussen de nrs. 55 en 67. Opdrachtgever was de NV Bouwmaatschappij 'De Lairesse'.

N.B. Sommige deur- en raampartijen zijn later gewijzigd.

Omschrijving

Op een binnenterrein gesitueerde reeks van vijf atelierwoningen ter hoogte van twee bouwlagen opgetrokken in donkerbruine baksteen, onder een deels houten en deels natuurstenen daklijst waarboven een plat dak. Elke atelierwoning is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en heeft op het noorden een naar binnen toe teruglopend en door houten roeden verdeeld achtruits atelierraam uitlopend in een geprofileerde gootlijst. De door het teruglopende atelierraam links en rechts vrijkomende muurdelen zijn beide voorzien van een bewerkte houten beschotting. Elke atelierwoning is in oorsprong aan de linkerzijde voorzien van een teruggerooide travee die door een hoger liggend plat dak wordt gedekt met een rechthoekige houten deur waarin een tweeruitsraam. Boven de deur een rechte luifel met geprofileerde lijst met daarboven weer een drieruits bovenlicht.

Links onder elk atelierraam in oorsprong een gekoppeld kruisvenster met houten kozijnen met draairamen en rechts een kleiner venster met eveneens een houten kozijn en draairamen.

De gevel wordt hier en daar verlevendigd door decoratief metselwerk.

Waardering

Reeks van atelierwoningen van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Eveneens van belang binnen het oeuvre van J.M. van der Mey.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Atelierwoning