Twee halfondergronds gelegen aan de noordzijde van het Valeriusplein

gesitueerde en identiek uitgevoerde TOILETGEBOUWEN met bijbehorend hekwerk rondom het plantsoen en een ZITBANK aan de zuidzijde van het plein naar een ontwerp uit 1922 in Amsterdamse School-stijl van J. de Meyer in opdracht van de toenmalige Dienst der Publieke Werken.

Tegenwoordig zijn de twee privaten buiten gebruik en ter voorkoming van oneigenlijk gebruik volgestort met beton.

Omschrijving

De twee in vloeiende en golvende lijnen, ten opzichte van elkaar spiegelbeeldig, uitgevoerde toiletgebouwen zijn geheel van gegoten beton en worden gedekt door een plat dak. De half onder het maaiveld gelegen dubbele ingangen zijn toegankelijk via een trap en liggen onder de overstekende brede daklijst. De vensters van de dubbele ingangsdeuren, welke gescheiden worden door een halfkolom, zijn voorzien van een decoratieve roedenverdeling. De versiering en de decoratieve afsluithekken in expressionistische trant tussen twee betonnen kolommen zijn van smeedijzer. Een halfcirkelvormig smeedijzeren sierhek verbindt de twee toiletgebouwen met elkaar. Voorts sierlijk gesmede, gepunte hekwerken op de pijlers en het platte dak.

Aan de zuidzijde van het plein een bakstenen bank met aan beide zijden houten zittingen.

Waardering

Aan het Valeriusplein gelegen en in Amsterdamse School-stijl vormgegeven toiletgebouwen, hekwerk en bank van algemeen belang wegens architectuurhistorischw en typologische waarde. Bovendien van belang vanwege de zeldzaamheidswaarde.

JaValeriusplein71075 BGZuidAmsterdam
NeeValeriusplein81075 BHZuidAmsterdam