Amsterdam U 9911
Amsterdam U 9912
Tegenover Emmaplein 5, 1075 AW te Amsterdam

Inleiding

Aan de zuidzijde van het Emmaplein in 1938 tot stand gekomen en in het plantsoen gesitueerd MONUMENT voor koningin Emma naar een ontwerp van Lambertus Zijl in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Omschrijving

Natuurstenen gedenkteken, voorstellende Koningin Emma, zittend op een open leunstoel, op een eveneens natuurstenen vierkante sokkel aan alle zijden voorzien van symbolische voorstellingen in reliëf. Op de voorzijde (Z) het wapen van Nederland tussen het opschrift KONINGIN EMMA met daaronder geboorte- en sterfdatum boven zes naar boven kijkende figuren met gehevend armen; aan de oostzijde een vrouw met een weegschaal en een boek als attribuut; aan de achterzijde twee vrouwefiguren die een opengeslagen boek vasthouden; aan de westzijde twee vrouwenfiguren waarbij de een de ander de hand boven het hoofd houdt.

Monument voor koningin Emma van belang vanwege de cultuurhistorische waarde.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)