Amsterdam R 4983
Museumplein 17, 1071 DJ te Amsterdam

Inleiding

In oorsprong in 1912 gebouwde, geheel vrijstaan de villa in neo-Renaissance stijl. De tuin van de met de voorgevel aan het Museumplein gelegen villa komt uit op de alleen aan de oostzijde bebouwde Van Miereveldstraat. De opdrachtgever was J. Bierens de Haan. De architecten waren J.J. van Nieukerken, M.A. van Nieukerken en J. van Nieukerken. Het pand is later met een verdieping in dezelde trant verhoogd. Delen van het oorspronkelijke tuinhek zijn nog aanwezig.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen villa waarin zich vijf bouwlagen boven het maaiveld laten onderscheiden: begane grond, hoofdverdieping, twee verdiepingen en een kap- of zolderverdieping. In lichte baksteen gemetselde villa met gebruik van natuursteen voor de detaillering. Het geheel wordt gedekt door een afgeknot schilddak met shingles. Aan de achterzijde van het afgeknotte deel een eenvoudige gemetselde schoorsteen. Profiellijst ter afscheiding van de dakschilden. Op het NO-, NW-, en ZW-dakschild elk twee ovale dakkapellen met ovale vensters met vierruits tuimelramen en half omlopende kroonlijst. Rond de villa loopt een houten gootlijst opgebouwd uit geison, fascia, tandlijst, geprofileerde consoles en uitkragende kroonlijst met cassetten.

De symmetrische NW- of voorgevel heeft hoekpilasters/hoeklisenen en een middenrisaliet. Deze NW-gevel toont op het niveau van de begane grond in het midden de toegangspartij met getoogde toegangsdeur onder gedicht beschot en met tweedelige smalle zijlichten aan weerszijden. Verder een natuurstenen kader bestaande uit geblokte lisenen op basement, uitlopend in brede consoles of korbeelstukken die het balcon van de hoofdverdieping dragen. Begane grond heeft vier getraliede kruisvensters met geprofileerde natuurstenen beneden- en bovendorpel. Bovendorpel met sierlijst. Boven de bovendorpel een gemetselde segmentboog bestaande uit natuurstenen boogstenen en baksteenkoppen. Sierankers tussen de segmentbogen. Uitkragende natuurstenen cordonlijst opgebouwd uit architraaf, sierlijst en fronton met concha-motief in timpaan. In het midden een dubbele openslaande deur die toegang geeft tot het natuurstenen balcon met hoekpijlers en balusters onder de leuning. Een aan de vensters identieke bovendorpel en fronton. Tussen de frontons sierankers. Boven de hoofdverdieping een verdieping met vijf vensters identiek aan die van de begane grond. De verdieping onder de gootlijst - de later toegevoegde verdieping - heeft de kruisvensters ingeklemd tussen een omlopende smalle cordonlijst aan de onderzijde en een bredere geprofileerde en eveneens omlopende kroonlijst aan de boven zijde. In het 'fries' boven deze kroonlijst de aanduiding 'SOCIETE GENERALE'. Op het NW-dakschild tussen de ovale dakkapellen een recent dakvenster.

De NO- of linkerzijgevel heeft een regelmatige vensterindeling. Het uiterlijk van de vensters is overeenkomstig dat van de voorgevel. de vensters op de hoofdverdieping hebben de gemetselde segmentboog boven de bovendorpel in plaats van een fronton. De sierankers zijn eenvoudiger van vorm. De cordonlijst tussen de begane grond en hoofdverdieping ontbreekt. Deze zijgevel is een travee breder dan de voorgevel. Aan de linkerzijde op het niveau van de verdieping onder de kroon lijst de zijkant van de serre-achtige opbouw van de uitbouw aan de achtergevel.

De ZW- of rechterzijgevel heeft een grotendeels asymmetrische gevelindeling. Kruisvensters met de gemetselde segmentboog boven de bovendorpel. Kruisvensters en smalle vensters met tuimelraam in de verdieping onder de kroonlijst. Verder sierankers en smalle vensters met tuimelraam en de gemetselde segmentboog. Opvallend zijn de twee series van drie smalle vensters met boven- en benedendorpel. Deze verraden de aanwezigheid van twee daarachter liggende trappenhuizen. De ven sters van de bovenste serie zijn hoger, die van de onderste serie zijn getralied.

De ZO- of achtergevel heeft met de linkerzijgevel en de voorgevel overeenkomsige vensters. Het rechterdeel van de gevel bestaat uit een voorsprong. De hoogste verdieping bestaat uit een serre-achtige opbouw, geheel opgebouwd uit vensters. Verder een kroonlijst en plat dak. Aan de linkerzijde een ondiepere voorsprong gedekt door een gedeeltelijk schilddak. Op het schild van het grote afgeknotte schilddak een dakvenster.

Waardering

Vroeg 20ste-eeuwse villa in neo-Renaissancestijl van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege zijn stedebouwkundige en situationele waarde. Van verder belang als onderdeel van de villabebouwing rondom het Museumplein en als onderdeel van het zuidoostelijke villablok, ingesloten door de Teniersstraat, de Van Miereveld straat, de Gabriel Metsustraat en het Museumplein.