Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505876
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82970/23
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120743 - 486018

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Linkerdeel van een aan de Stadhouderskade, tussen P.C. Hooftstraat en Jan Luijkenstraat, in eclectische stijl omstreeks 1885 tot stand gekomendubbele VILLA.

Omschrijving

Linkerdeel van dubbele villa bestaande uit een parterre, bel-étage, bovenverdieping en een kapverdieping onder schuin omhooglopende platte daken met leien. De parterre is uitgevoerd in hardsteen; de twee bovenliggende verdiepingen in baksteen voorzien van een in blokstructuur aangebrachte pleisterlaag. Uitkragende gootlijst waaronder een fries met cassetten tussen profiellijsten. Alle verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een fries voorzien van detailleringen tussen profiellijsten.

De zijde aan de Stadhouderskade bestaat uit twee traveeën waarbij de rechtertravee over de drie bovenste verdiepingen voorzien is van een op een driehoekige basis uitgevoerde erker. De hoeken van deze erker zijn voorzien van geblokte lisenen. Op de bel-étage drie erkervensters gescheiden door raamposten voorzien van cassettes en glas-in-lood bovenlichten. Op de bovenverdieping een inpandig balcon waarvan het dak wordt gedragen door een karyatide en een herme op balusters geplaatst vóór een ijzeren borstwering. In de kap een oeuil de boeuf met een door roeden onderverdeeld rond tuimelraam. Rechtertravee heeft op de bovenverdieping Frans balcon met een door het eronder gelegen fries brekende sierijzeren borstwering. In de kap een dakkapel. De uitbouw op de parterre met de twee ingangen is een latere toevoeging.

De zijgevel bestaat eveneens uit twee traveeën waarvan de linkertravee risaleert. De hoeken zijn voorzien van geblokte lisenen. Op de bovenverdieping van de rechtertravee een Frans balcon met een door het eronder liggende fries brekende sierijzeren borstwering. In de kap een spitsvormige dakkapel.

Linkertravee over drie verdiepingen uitlopend in plat dak.

Waardering

Linkerdeel van dubbele villa in eclectische trant van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige situering langs de Singelgracht.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStadhouderskade41A1071 ZDZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR573