Amsterdam AC 516
Amsterdam AC 517
De Lairessestraat 163 1, 1075 HK te Amsterdam
Jan van Goyenkade 30 A, 1075 HS te Amsterdam
Jan van Goyenkade 30, 1075 HS te Amsterdam
Jan van Goyenkade 29, 1075 HS te Amsterdam

Inleiding

Op een rechthoekig terrein in 1920-1923 opgetrokken FLATGEBOUW, genaamd 'Westhove', met een gemeenschappelijke voor- en binnentuin naar een ontwerp in verstrakte Amsterdamse School-stijl van F.A. Warners in opdracht van H.K. Westendorp. De constructeur was E. Handl. De flat bestaat uit 16 woonappartementen en heeft in het midden een poort naar een gemeenschappelijk binnenterrein.

Omschrijving

Op een U-vormige plattegrond tot stand gekomen bakstenen flatgebouw op een sokkel van gesmoorde Groningse klinkers bestaande uit een souterrain en vier verdiepingen. De twee hoekpaviljoens zijn hoger opgemetseld en nog voorzien van een zolderverdieping. De flat heeft een plat dak boven geheel doorlopende bronskleurige betonranden. Beide hoekpaviljoens zijn aan voor- en zijkant drie vensterassen breed. Aan de voorzijde bevindt zich in de middelste travee een vanaf het souterrain omhooglopende vijfzijdige erker met schuiframen en door roeden onderverdeelde bovenlichten. Op de grond wordt de erker geaccentueerd door een stoep met borstwering tussen twee gemetselde posten. Beide zijtraveeën zijn voorzien van in drieën verdeelde vensters met bovenlichten. De zijgevels van de hoekpaviljoens hebben elk eenrisalerende middentravee met in de betonnen dakrand een hijsbalk.

De middenvleugel, gelegen aan de voortuin, is zeven vensterassen breed met in het midden een poortdoorgang naar de binnentuin. Ter hoogte van het souterrain is herhaaldelijk decoratief metselwerk toegepast.

De twee zijvleugels aan de De Lairessestraat en de Jan van Goyenkade zijn elk vier vensterassen breed en hebben in het souterrain kleine vensters met roedenverdeling. Op de bel- etage in de middelste traveeën twee uitkragende driehoekig geknikte vensters met bovenlichten. De overige in drieën onderverdeelde vensters met door roeden onderverdeelde bovenlichten zijn regelmatig in de gevel geplaatst.

De voortuin wordt omgeven door een gemetselde muur met zowel aan de De Lairessestraat als de Jan van Goyenkade een ingang. Een deel van het muurvlak bij de ingangen is bekleed met decoratief in Amsterdamse School-stijl uitgesneden houtwerk met een geel bordje waarop geschilderd: 'WESTHOVE'.

Waardering

Flatgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de typologische waarde als een van de eerste appartementengebouwen in Nederland.