Amsterdam R 5307
Amsterdam R 403
Vossiusstraat 11, 1071 AC te Amsterdam
Vossiusstraat 13, 1071 AC te Amsterdam
Vossiusstraat 15, 1071 AC te Amsterdam
Hobbemastraat 2, 1071 ZA te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Vossiusstraat en Hobbemastraat aan de westelijke zijde van het Vondelpark gelegen en in 1879 tot stand gekomen woonblok oorspronkelijk bestaande uit 15 geschakelde HERENHUIZEN naar een ontwerp in eclectische stijl van I. Gosschalk in opdracht van F.H. Wente.

Omschrijving

Als een stadspaleis ogend woonblok van 15 rijk gedetailleerde en in baksteen opgetrokken herenhuizen waarvan de brede gevelwand aan de Vossiusstraat ritmisch is ingedeeld door afwisseling in rooilijn, bouwhoogte en detaillering. Elk ruim opgezet woonhuis is drie vensterassen breed en bestaat uit souterrain, bel-etage, twee bovenverdiepingen en een kapverdieping. De huizen in de hoekpaviljoens worden gedekt door een mansardedak; de ertussen gelegen huizen door schuin oplopende platte daken. Alle panden hebben een uitkragende kroonlijst op consoles, in de paviljoens gekornist. De risalerende paviljoens worden geaccentueerd door ter hoogte van het souterrain aangebrachte speklagen.

Omschrijving Hobbemastraat 2/Vossiusstraat 2:

Op de hoek van Vossiusstraat en Hobbemastraat gelegen herenhuis met regelmatig diep in de gevel geplaatste rechthoekige T-vensters. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden. Het pand is op de hoeken voorzien van geblokte lisenen. Om en om worden de traveeën geaccentueerd door een rijkere detaillering van de vensters op de bel-étage en de twee bovenverdiepingen nl. geblokte lisenen op de bel-étage; op de eerste verdieping zijn de vensters om en om voorzien van gecannelleerde Korinthische halfzuiltjes op plinten met gebeeldhouwde mannenkoppen waartussen een Frans balcon met een borstwering bestaande uit zwarte kandelaberzuiltjes. De overige vensters op de eerste verdieping zijn aan de onderzijde eveneens voorzien van kandelaberzuiltjes, echter hier witgepleisterd. Op de tweede verdieping eveneens om en om een Frans balcon maar hier worden de vensters afgesloten door een tympaan. Aan de zijde van de Hobbemastraat zijn het de vensters van de middentravee die een rijkere detaillering hebben. De dakkapellen zijn alle voorzien van een tympaan. De parterre is voorzien van speklagen. De schuine hoektravee heeft op de eerste verdieping een balcon met composiete zuilen. Op de tweede verdieping eveneens een balcon. De vensters in de parterre zijn voorzien van sierijzeren traliewerk.

De gevel wordt verder verlevendigd door het gebruik van gepleisterde ornamenten zoals onder meer consoles onder de vensters van de tweede verdieping.

Omschrijving Vossiusstraat 3:

Bakstenen herenhuis bestaande uit parterre, bel-étage, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping. Onder de uitkragende gootlijst een bakstenen fries met gepleisterde sierconsoles boven een gepleisterde cordonband.

In het metselwerk van de parterre zijn blok- en strookmotieven alsmede sluit- en hoeksteenmotieven boven de vensters en het portiek aangebracht. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel. Alle verdiepingen zijn voorzien van drie rechthoekige T- vensters omringd door pleisterwerk. Op de eerste verdieping in de middentravee een balcon rustend op hardstenen sierconsoles met een borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Kandelaberzuiltjes eveneens onder de twee flankerende vensters. De balcondeuren worden omgeven door een gepleisterde aedicula met tympaan. De vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van een sierijzeren borstwering. Op het dak een dakkapel met ver overstekend hijsanker. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden.

Omschrijving Vossiusstraat 4:

In het metselwerk van de parterre zijn blok- en strookmotieven alsmede sluit- en hoeksteenmotieven boven de vensters en het portiek aangebracht. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel. Alle verdiepingen zijn voorzien van drie rechthoekige T-vensters omringd door pleisterwerk. Op de eerste verdieping in de middentravee een balcon rustend op hardstenen sierconsoles met een borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Kandelaberzuiltjes eveneens onder de twee flankerende vensters. De balcondeuren worden omgeven door een gepleisterde aedicula met tympaan. De vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van een sierijzeren borstwering. Op het dak een dakkapel met ver overstekend hijsanker. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden.

Omschrijving Vossiusstraat 5:

In het metselwerk van de parterre zijn blok- en strookmotieven alsmede sluit- en hoeksteenmotieven boven de vensters en het portiek aangebracht. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel. Alle verdiepingen zijn voorzien van drie rechthoekige T- vensters omringd door pleisterwerk. Op de eerste verdieping in de middentravee een balcon rustend op hardstenen sierconsoles met een borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Kandelaberzuiltjes eveneens onder de twee flankerende vensters. De balcondeuren worden omgeven door een gepleisterde aedicula met tympaan. De vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van een sierijzeren traliewerk. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden.

Omschrijving Vossiusstraat 6:

Bakstenen herenhuis bestaande uit parterre, bel-etage, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping. Onder de uitkragende gootlijst een bakstenen fries met gepleisterde sierconsoles boven een gepleisterde cordonband.

In het metselwerk van de parterre zijn blok- en strookmotieven alsmede sluit- en hoeksteenmotieven boven de vensters en het portiek aangebracht. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel. Alle verdiepingen zijn voorzien van drie rechthoekige T-vensters omringd door pleisterwerk. Op de eerste verdieping in de middentravee een balcon rustend op hardstenen sierconsoles met een borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Kandelaberzuiltjes eveneens onder de twee flankerende vensters. De balcondeuren worden omgeven door een gepleisterde aedicula met tympaan. De vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van een sierijzeren traliewerk. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden.

Omschrijving Vossiusstraat 7:

Risalerend herenhuis, op delinkerhoek voorzien van een gepleisterde liseen met blokmotief, bestaande uit parterre, bel-étage, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een ver uitkragende gootlijst aan de onderzijde voorzien van klossen. Onder de gootlijst een bakstenen fries met sierconsoles boven een gepleisterde cordonband. De parterre, voorzien van speklagen, heeft twee diepliggende en rondboogvormige vensters. De naar binnen gelegen entree bestaat uit een in drieën verdeelde eikehouten en getoogde panelendeur, voorzien van snijwerk, met in het midden een rechthoekig venster achter traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. Diepliggende T-vensters op de bel-étage, eerste en tweede verdieping omringd door pleisterwerk. De middentravee wordt extra geaccentueerd door de vensters te voorzien van geblokte lisenen (bel-étage), twee flankerende Korinthische halfzuilen op een plint waaronder sierconsoles (eerste verdieping) en een Frans balcon met aedicula (tweede verdieping). De muurvlakken onder de vensters in de eerste verdieping zijn voorzien van gepleisterde kandelaberzuiltjes. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden. In de kap een dakkapel met tympaan en ver uitstekend hijsanker.

Omschrijving Vossiusstraat 8:

Middelste en meest risalerend pand van een uit 15 herenhuizen bestaand complex op een hardstenen plint bestaande uit parterre, bel-ètage, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een ver uitkragende gootlijst aan de onderzijde voorzien van klossen. Onder de gootlijst een bakstenen fries met sierconsoles boven een gepleisterde dubbele cordonband. De parterre, voorzien van speklagen, heeft twee diepliggende en rondboogvormige vensters.

De naar binnen gelegen entree bestaat uit een in drieën verdeelde eikehouten en getoogde panelendeur, voorzien van snijwerk, met in het midden een rechthoekig venster achter traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. Diepliggende T-vensters op bel-étage, eerste en tweede verdieping. De rondboogvormige vensteropeningen op de bel-étage zijn omgeven door geblokt pleisterwerk. De vensteropeningen op de eerste verdieping hebben aan weerszijden Korinthische halfzuilen op plinten en kandelaberzuiltjes onder de vensters, gedragen door hardstenen consoles. De middelste vensteropening is voorzien van een balcon met Korinthische zuilen op een borstwering met kandelaberzuiltjes, eveneens gedragen door twee hardstenen consoles. De vensteropeningen op de tweede verdieping hebben pleisterwerk met sierconsoles. De middelste vensteropening hier is omgeven door een aedicula met tympaan. In de kap een dakkapel met tympaan en ver uitstekendhijsanker.

Omschrijving Vossiusstraat 9:

Risalerend herenhuis, op de rechterhoek voorzien van een gepleisterde liseen met blokmotief, bestaande uit parterre, bel-étage, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een ver uitkragende gootlijst aan de onderzijde voorzien van klossen. Onder de gootlijst een bakstenen fries met sierconsoles boven een gepleisterde cordonband. De parterre, voorzien van speklagen, heeft twee diepliggende en rondboogvormige vensters. De naar binnen gelegen entree bestaat uit een in drieën verdeelde eikehouten en getoogde panelendeur, voorzien van snijwerk, met in het midden een rechthoekig venster achter traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. Diepliggende T-vensters op de bel-étage, eerste en tweede verdieping omringd door pleisterwerk. De middentravee wordt extra geaccentueerd door de vensters te voorzien van geblokte lisenen (bel-étage), twee flankerende Korinthische halfzuilen op een plint waaronder sierconsoles (eerste verdieping) en een Frans balcon met aedicula (tweede verdieping). De muurvlakken onder de vensters in de eerste verdieping zijn voorzien van gepleisterde kandelaberzuiltjes. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden. In de kap een dakkapel met tympaan en ver uitstekend hijsanker.

Omschrijving Vossiusstraat 10:

Bakstenen herenhuis bestaande uit parterre, bel-étage, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping. Onder de uitkragende gootlijst een bakstenen fries met gepleisterde sierconsoles boven een dito cordonband.

In het metselwerk van de parterre zijn blok- en strookmotieven alsmede sluit- en hoeksteenmotieven boven de vensters en het portiek aangebracht. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel. Alle verdiepingen zijn voorzien van drie rechthoekige T-vensters omringd door pleisterwerk. Op de eerste verdieping in de middentravee een balcon rustend op hardstenen sierconsoles met een borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Kandelaberzuiltjes eveneens onder de twee flankerende vensters. De balcondeuren worden omgeven door een gepleisterde aedicula met op de pilasters reliëfwerk. De middelste vensteropening op de bel-étage is aan de zijkanten voorzien van geblokte lisenen en alle vensters op deze étage van een sierijzeren borstwering. Op het dak een dakkapel met ver overstekend hijsanker. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden.

Omschrijving Vossiusstraat 11:

Bakstenen herenhuis bestaande uit souterrain, bel-étage, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping. Onder de uitkragende gootlijst een bakstenen fries met gepleisterde sierconsoles boven een gepleisterde cordonband.

In het metselwerk van het souterrain zijn blok- en strookmotieven alsmede sluit- en hoeksteenmotieven boven de vensters en het portiek aangebracht. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel. Alle verdiepingen zijn voorzien van drie rechthoekige T-vensters omringd door pleisterwerk. Op de eerste verdieping in de middentravee een balcon rustend op hardstenen sierconsoles met een borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Kandelaberzuiltjes eveneens onder de twee flankerende vensters. De balcondeuren worden omgeven door een gepleisterde aedicula met op de pilasters reliëfwerk. De middelste vensteropening op de bel-etage is aan de zijkanten voorzien van geblokte lisenen. De vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van een sierijzeren borstwering. Op het dak een dakkapel met ver overstekend hijsanker. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden.

Omschrijving Vossiusstraat 12:

In het metselwerk van het souterrain zijn blok- en strookmotieven alsmede sluit- en hoeksteenmotieven boven de vensters en het portiek aangebracht. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel. Alle verdiepingen zijn voorzien van drie rechthoekige T-vensters omringd door pleisterwerk. Op de eerste verdieping in de middentravee een balcon rustend op hardstenen sierconsoles met een borstwering voorzien van kandelaberzuiltjes. Kandelaberzuiltjes eveneens onder de twee flankerende vensters. De balcondeuren worden omgeven door een gepleisterde aedicula met op de pilasters reliëfwerk. De middelste vensteropening op de bel-étage is aan de zijkanten voorzien van geblokte lisenen. De vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van een sierijzeren borstwering. Op het dak een dakkapel met ver overstekend hijsanker. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden.

Omschrijving Vossiusstraat 13:

Omschrijving Vossiussstraat 14:

Herenhuis met regelmatig diep in de gevel geplaatste rechthoekige T-vensters. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden. Het pand is op de linkerhoek voorzien van geblokte lisenen. De middelste vensterassen op de bel-étage en de twee bovenverdiepingen worden geaccentueerd door een rijkere detaillering: nl. geblokte lisenen op de bel-étage; op de eerste verdieping zijn de vensters voorzien van gecannelleerde Korinthische halfzuiltjes op plinten en sierconsoles met beeldhouwwerk waartussen een Frans balcon met een borstwering bestaande uit kandelaberzuiltjes. De overige vensters op de eerste verdieping zijn aan de onderzijde eveneens voorzien van kandelaberzuiltjes. Op de tweede verdieping eveneens een Frans balcon maar hier wordt het venster afgesloten door een tympaan. De parterre is voorzien van speklagen. De horizontaal in drieën gedeelde en getoogde eikehouten panelendeur, voorzien van snijwerk, heeft in het midden een venster met traliewerk en in het bovenste deel een rond bovenlicht. De entree ligt diep in de gevel.

Omschrijving Vossiusstraat 15:

Herenhuis met regelmatig diep in de gevel geplaatste rechthoekige T-vensters. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door gepleisterde cordonbanden. Het pand is op de rechterhoek boven de parterre voorzien van geblokte lisenen.

De gevel wordt verder verlevendigd door het gebruik van gepleisterde ornamenten zoals onder meerconsoles onder de vensters van de tweede verdieping.

Waardering

Woonblok bestaande uit 15 herenhuizen van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede van stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van de omringende bebouwing van het Vondelpark. Bovendien van belang voor het oeuvre van I. Gosschalk.