Amsterdam U 9967 A1
Amsterdam U 9967 A2
De Lairessestraat 172 H, 1075 HM te Amsterdam
De Lairessestraat 172 K, 1075 HM te Amsterdam
De Lairessestraat 172 L, 1075 HM te Amsterdam
De Lairessestraat 154, 1075 HL te Amsterdam

Inleiding

Aan de Lairessestraat, tussen de Lassusstraat en Dufaystraat in 1919-1921 tot stand gekomen bouwblok, oorspronkelijk bestaande uit 12 EENGEZINSWONINGEN en 6 TWEEGEZINSWONINGEN naar een ontwerp in Amsterdamse Schoolstijl van H.L. de Jong in opdracht van W.J. Baartscheer jr. De constructiewerkzaamheden zijn uitgevoerd door firma 'De Kondor'.

N.B. De woning aan de Dufaystraat (oorspronkelijk nr.12) is in 1939 verenigd met De Lairessestraat 142 en veranderd tot kantoor, laboratorium en conciërgewoning van de Amsterdamsche Chininefabriek.

N.B. De indeling in huisnummers in de omschrijving betreft de situatie ten tijde van de inschrijving in 1996.

Omschrijving gehele blok:

Op een samengestelde plattegrond gerealiseerd bakstenen bouwblok dat is opgebouwd uit vijf min of meer afzonderlijk vormgegeven delen: het uit vier woningen bestaande middendeel (De Lairessestraat 154-160); twee elk uit vier gespiegelde woningen bestaande tussenleden te weerszijden (De Lairessestraat 146-152 en 162-168) en twee hoekpaviljoens (De Lairessestraat 140-142 en De Lairessestraat 170-172/Lassusstraat 9). Het middendeel en de aangrenzende tussenleden liggen teruggerooid en zijn voorzien van bordestrappen leidend naar ingangsportieken. De hoger opgetrokken hoekpaviljoens hebben onder meer een markante erkerpartij op de hoeken.

Omschrijving De Lairessestraat 142:

Rechterdeel van het risalerende hoekpaviljoen op de hoek van De Lairessestraat en Dufaystraat bestaande uit beganegrond, een eerste, tweede en derde verdieping en een kapverdieping onder een mansardedak bedekt met rode pannen en puntvormige dakkapellen. Op de hoeken loopt het dak omlaag tot aan de driehoekige erkers, in de muurvlakken tussen de vensters voorzien van in hout uitgevoerde decoratie. De bovenlichten van de erkervensters zijn voorzien van een verticale roedenverdeling. De beganegrondverdieping ligt onder een brede cordonband. De vensters en deuren zijn gevat tussen brede bakstenen kolommen aan de bovenzijde voorzien van natuurstenen consoles. Aan de Dufaystraat bevindt zich op de bovenste verdieping een overhoeks geplaatste erker op een eveneens overhoeks geplaatste bakstenen console met aan de onderkant een natuurstenen rand. Op de hoek in het dak bevindt zich een decoratief vormgegeven hijsanker.

Omschrijving De Lairessestraat 144:

Linkerdeel van het risalerende hoekpaviljoen op de hoek van De Lairessestraat en Dufaystraat bestaande uit een beganegrondverdieping, een eerste, tweede en derde verdieping en een kapverdieping onder een mansardedak bedekt met rode shingles met puntvormige dakkapellen. Op de hoek loopt het dak omlaag tot aan de driehoekige erker, in de muurvlakken tussen de vensters voorzien van in hout uitgevoerde decoratie. De bovenlichten van de erkervenster op de eerste verdieping zijn voorzien van een verticale roedenverdeling. De overige vensters zijn onregelmatig in het muurvlak geplaatst. De beganegrond ligt onder een brede cordonband. De vensters en deuren zijn gevat tussen brede bakstenen kolommen aan de bovenzijde voorzien van natuurstenen consoles. Op de hoek in het dak bevindt zich een decoratief vormgegeven hijsanker.

Omschrijving De lairessestraat 146:

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-étage een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode shingles. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zijlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-etage een gepleisterde cordonband. Het souterrainvenster is voorzien van decoratief traliewerk.

De gevel wordt verder verlevendigd door de toepassing van gepleisterde ornamentiek en het hijsanker in het dak.

Omschrijving De Lairessestraat 148:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-etage, een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zijlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-etage een gepleisterde cordonband.

Omschrijving De Lairessestraat 150:

Op een vrijwelrechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-étage, een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode shingles. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zijlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-etage een gepleisterde cordonband. Het souterrainvenster is voorzien van decoratief traliewerk.

Omschrijving De Lairessestraat 152:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-etage een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zijlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-etage een gepleisterde cordonband.

Omschrijving De Lairessestraat 154:

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-etage een bovenverdieping en een kapverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De bovenverdieping ligt onder een uitkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. Het pand is voorzien van een vanaf de beganegrond omhooglopende driehoekige erker eindigend in een paraboolvormig dak met rode pannen en spitsvormige bekroning. De erker wordt gedragen door een tromp. De muurvlakken tussen de erkervensters, met roedenverdeling, zijn voorzien van decoratief houtwerk. De entree met rechthoekige houten deur en van roeden voorziene zij- en bovenlichten ligt in een paraboolvormige portiek afgezet met eennatuurstenen blokvormige rand. De entree is bereikbaar via een uit acht treden bestaande hardstenen stoep met bakstenen borstwering. Naast het portiek een tweede ingang naar het souterrain. In het dak een puntvormige dakkapel. In het dak van de erker een hijsanker.

Omschrijving De Lairessestraat 156:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-etage een bovenverdieping en een kapverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De bovenverdieping ligt onder een uitkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De entree met rechthoekige houten deur en van roeden voorziene zij- en bovenlichten ligt in een paraboolvormige portiek afgezet met een natuurstenen blokvormige rand.

De entree is bereikbaar via een uit acht treden bestaande hardstenen stoep met bakstenen borstwering. Naast het protiek een tweede ingang naar het souterrain. In het dak twee puntvormige dakkapellen.

Omschrijving De Lairessestraat 158:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-étage een bovenverdieping en een kapverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De bovenverdieping ligt onder een uitkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De entree met rechthoekige houten deur en van roeden voorziene zij- en bovenlichten ligt in een paraboolvormige portiek afgezet met een natuurstenen blokvormige rand. De entree is bereikbaar via een uit acht treden bestaande hardstenen stoep met bakstenen borstwering. Rechtervenster in souterrain voorzien van sierijzerentraliewerk. Naast portiek tweede ingang naar souterrain met door roeden onderverdeeld bovenlicht. In het dak twee puntvormige dakkapellen.

Omschrijving De Lairessestraat 160:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-étage een bovenverdieping en een kapverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De bovenverdieping ligt onder een uitkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. Het pand is voorzien van een vanaf de beganegrond omhooglopende driehoekige erker eindigend in een paraboolvormig dak met rode pannen en spitsvormige bekroning. De erker wordt gedragen door een tromp. De muurvlakken tussen de erkervensters, met roedenverdeling, zijn voorzien van decoratief houtwerk. De entree met rechthoekige houten deur en van roeden voorziene zij- en bovenlichten ligt in een paraboolvormige portiek afgezet met een natuurstenen blokvormige rand. De entree is bereikbaar via een uit acht treden bestaande hardstenen stoep met bakstenen borstwering. Naast het portiek een tweede ingang naar het souterrain. In het dak een puntvormige dakkapel. In het dak van de erker een hijsanker.

Omschrijving De Lairessestraat 162:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-etage een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden onderverdeelde zij- en bovenlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-etage een gepleisterde cordonband.

Omschrijving De Lairesssestraat 164:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-etage een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zij- en bovenlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-étage een gepleisterde cordonband. Souterrainvenster voorzien van decoratief traliewerk.

Omschrijving De Lairessestraat 166:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-étage een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zij- en bovenlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-etage een gepleisterde cordonband. Souterrainvenster voorzien van decoratief traliewerk.

Omschrijving De Lairessestraat 168:

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis, bestaande uit een souterrain, een bel-étage een bovenverdieping en een zolderverdieping onder een mansardedak met rode pannen. Het souterrain heeft een donkere kleur baksteen. De zolderverdieping ligt onder een overkragende goot en is tussen de van roeden voorziene vensters voorzien van natuurstenen muurdammen. De vensters in de bovenverdieping zijn voorzien van roeden. De ingang, voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zij- en bovenlichten, ligt in een rechthoekige dubbele portiek achter een dwarsstoep met sierijzeren borstwering. De overgang naar de ingang van het naastliggende huis wordt gevormd door een afgeronde bakstenen kolom. Onder de dwarsstoep aan de straatzijde een tweede ingang naar het souterrain voorzien van een krulvormig zijlicht met roedenverdeling. Boven de bel-étage een gepleisterde cordonband. Souterrainvenster voorzien van decoratief traliewerk.

De gevel wordt verder verlevendigd door de toepassing van gepleisterde ornamentiek.

Omschrijving De Lairessestraat 170:

Rechterdeel van het risalerende hoekpaviljoen op de hoek van De Lairessestraat en Lassusstraat bestaande uit een beganegrondverdieping, een eerste, tweede en derde verdieping en een kapverdieping onder een mansardedak bedekt met rode pannen en puntvormige dakkapellen, waarvan er een voorzien is van een hijsanker. Op de hoeken loopt het dak omlaag tot aan de driehoekige erkers, in de muurvlakken tussen de vensters voorzien van in hout uitgevoerde decoratie. De bovenlichten van de erkervensters zijn voorzien van een verticale roedenverdeling. De beganegrondverdieping ligt onder een brede cordonband. De vensters en deuren zijn gevat tussen brede bakstenen kolommen aan de bovenzijde voorzien van natuurstenen consoles. De vensters op de bovenverdiepingen zijn regelmatig in de gevel geplaatst.

Omschrijving De Lairesssestraat 172:

Linkerdeel van het risalerende hoekpaviljoen op de hoek van De Lairessestraat en Lassusstraat bestaande uit een beganegrond, een eerste, tweede en derde verdieping en een kapverdieping onder een mansardedak bedekt met rode pannen en puntvormige dakkapellen. Op de hoeken loopt het dak omlaag tot aan de driehoekige erkers, in de muurvlakken tussen de vensters voorzien van in hout uitgevoerde decoratie. De bovenlichten van de erkervensters zijn voorzien van een verticale roedenverdeling. De beganegrondverdieping ligt onder een brede cordonband. De vensters en deuren zijn gevat tussen brede bakstenen kolommen aan de bovenzijde voorzien van natuurstenen consoles. Aan de Lassusstraat bevindt zich op de bovenste verdieping een overhoeks geplaatste erker op een eveneens overhoeks geplaatste bakstenen console met aan de onderkant een natuurstenen rand. Op de hoek in het dak bevindt zich een decoratief vormgegeven hijsanker. De vensters zijn regelmatig in de gevel geplaatst en voorzien van door roeden onderverdeelde bovenlichten.

Omschrijving Lassusstraat 9A-D:

Aan de Lassusstraat gelegen deel van het bouwblok bestaande uit een beganegrond, een eerste, tweede en derde verdieping en een kapverdieping onder een mansardedak bedekt met rode pannen met puntvormige dakkapellen. Het pand is voorzien van een vanaf de eerste verdieping omhooglopende driehoekige erker, in de muurvlakken tussen de vensters voorzien van in hout uitgevoerde decoratie. De bovenlichten van de erkervenster op de eerste verdieping zijn voorzien van een verticale roedenverdeling. Naast de erker is in de gevel een overhoekse steunbeer

geplaatst.

De overige vensters met door roeden onderverdeelde bovenlichten zijn regelmatig in het muurvlak geplaatst. De beganegrondverdieping ligt onder een brede cordonband. De vensters en deuren zijn gevat tussen brede bakstenen kolommen aan de bovenzijde voorzien van natuurstenen consoles.

Waardering

in Amsterdamse School-stijl vormgegeven bouwblok van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als een brede coulissewand aan de De Lairessestraat.