506109 - De Achterhoek
Deventer L 2034
Colmschaterstraatweg 9, 7429 AB te Colmschate

Omschrijving

Het HOOFDGEBOUW (Huis De Achterhoek) in een neo-classicistische bouwstijl dateert vermoedelijk in oorsprong uit de 18de eeuw (ca. 1870). Een in de gevel aangebrachte gevelsteen met de inscriptie "1816" duidt waarschijnlijk op een verbouwing in dat jaar.

Het blokvormige huis op rechthoekige grondslag heeft twee bouwlagen een wordt overkapt door een met leien (maasdekking) gedekt roevendak met aankappingen. In de aankappingen gemetselde schoorstenen, op het plattere gedeelte een schoorsteen en centraal een luidklok. De gepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen.

De voor- en achtergevel zijn streng symmetrisch ingedeeld. In de vijf traveeën brede voorgevel bevindt zich centraal een dubbele deur met bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling. De entree is gevat in een omlijsting bestaande uit lisenen met een kroonlijst. Aan weerszijden van de entree achtruitsvensters met luiken en een over de breedte van de gevel lopende raamdorpel/waterlijst aan de onderzijde van de vensters. Op de etage in de venster assen een vierruitsvenster met luiken. De detaillering van de vensters is niet overal gelijk gebleven: de oudste schuiframen kennen een brede middenroede (een Empire-kenmerk).

De linker zijgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met vensters als in de voor- en achtergevel en openslaande terrasdeuren ter plaatse van een voormalige veranda.

De rechter zijgevel is voorzien van een aanbouw.

INTERIEUR: De interne structuur van het huis is gaaf. In de hal bevindt zich ondermeer een schouw. De vloeren van de gang en dienstruimten zijn in terazzowerk uitgevoerd. De deuren en omlijstingen en de stucplafonds van diverse ruimten zijn origineel. De stucplafonds zijn voorzien van ranken in een Empire-stijl. Tevens zijn zorgvuldig afgewerkte betimmeringen aanwezig; ondermeer de betimmeringen bij de vensters waar vouwblinden in zijn opgenomen.

Het HOOFDGEBOUW is in cultuur- en architectonisch opzicht van algemeen belang vanwege:

-vanwege de ouderdom;

-vanwege de architectonische vormgeving in een neo-classicistische stijl;

-vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur;

-vanwege de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond en indeling van de binnenruimten;

-vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

-vanwege de kenmerkende ligging binnen de midden-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

dateert van voor 1850