Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506134
Complexnummer: 
508023 - Herenhuizen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 juli 1997
Kadaster deel/nr: 
13971/31
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
78870 - 457345

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

De hoekwoningen (Johan van Oldebarndeveldtlaan 121 en 123) hebben een voorgevel (Z) ter breedte van vier vensterassen, verdeeld over een risalerende middenpartij ter breedte van twee vensterassen, met links en rechts daarvan een terugliggend geveldeel ter breedte van één vensteras. De drie buitenste vensterassen bevatten een venster, de binnenste een terugliggende en onder luifel geplaatste entree. De verdieping heeft een breedte van vijf vensterassen: de buitenste bevat een terugliggende balkondeur die toe gang geeft tot een balkon, de twee middelste (in het risalerend geveldeel) bevatten een eenvoudig rechthoekig staand venster, de twee binnenste assen (boven de entree) bevatten een klein liggend venster.

De achtergevels (N) hebben een breedte van zes vensterassen, van buiten naar binnen verdeeld over een terugliggend geveldeel ter breedte van vier vierkante vensters en een iets risalerend geveldeel (waarachter zich de keuken bevindt) ter breedte van twee staande vensters. De verdieping heeft een breedte va n drie vensterassen: in het risalerend geveldeel (boven de keuken) bevindt zich een vensteras met een eenvoudig staand venster, het terugliggende geveldeel heeft een balkon over de gehele breedte en bevat twee vensterassen, waarvan één met een venster en één met een balkondeur.

De zijgevels (de O-zijde van huisnr. 121 en de W-zijde van huisnr. 123) hebben op de begane grond een breedte van acht vensterassen, waarvan de meest noordelijke een tuindeur bevatten, de overige een rechthoekig staand venster (waar van sommige voorzien van boven- en/of zijlichten). De verdieping heeft een risalerend geveldeel ter breedte van vier vensterassen, en twee terugliggende geveldelen, waar zich balkons bevinden waarop balkondeuren en vensters uitkomen.

In het interieur zijn de vertrekken gegroepeerd om een centraal geplaatste hal met trappenhuis, met eenvoudig gesneden houten trapbalustrade en in het dak bevond zich van oorsprong een lichtkoepel met decoratief glas-in-loodraam in de tinten beige-lila en melkglas. De vertrekk en hebben veelal twee uitgangen, één naar het trappenhuis en één naar buiten (tuin of balkon). In de interieurs bevinden zich nog verschillende overige oorspronkelijke detailleringen, waaronder houten paneeldeuren en strak geprofileerde deur- en vensterarchitraven en deklijsten. In huisnr. 121 bevinden zich nog diverse dubbele deuren met glas-in-loodpanelen (eveneens in de tinten beige-lila-melkglas) rondom de centrale hal.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJohan van Oldenbarneveltlaan1212582 NM's-Gravenhage
NeeJohan van Oldenbarneveltlaan1232582 NM's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageAG3184
's-GravenhageAG3181

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211921exactvervaardiging