Sluis, Ongd. aan Kaai

Omschrijving

Een 17de eeuwse hardstenen jurisdictiepaal, voorzien van de inscripties 'T VRIJE en SLUYS, alsmede vier laat 18de eeuwse hardstenen zgn. Oostenrijkse palen met medaillons waarin de Staatse leeuw met pijlenbundel als symbool van de Eendracht en kromzwaard als symbool van het recht aan de ene zijde en de dubbelkoppige gekroonde Oostenrijkse adelaar aan de andere zijde.

De palen zijn respectievelijk 1,40 en 1,90 m hoog en ze zijn onderling verbonden door staven. De middelste en buitenste palen dragen een steenhouwersmerk.

De jurisdictiepaal en de vier Oostenrijkse palen zijn destijds gebezigd om de grens aan te duiden van het gebied waarover jurisdictie werd uitgeoefend, respectievelijk waar de landsgrens was gelegen.

De 17de eeuwse jurisdictiepaal en de laat 18de eeuwse Oostenrijkse palen zijn van cultuurhistorische-, rechthistorische-, situerings-, zeldzaamheids- en typologische waarde als Rijksmonumenten.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D)