IJsselmuiden L 773
Bij Veecaterdijk 12, 8275 AG te 's-Heerenbroek

Omschrijving

Van de 87 arduinstenen hoefslagkpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van 21 maart 1759, zijn er nog maar 5 over. De hoefslagpalen zijn geplaatst ter vervanging van houten palen. De nummers op de hoefslagpalen en de op de palen vermelde afstanden komen overeen met de gegevens in de dijkboeken. De hoefslagpalen begrensden onderhoudsvakken van de Sallandse dijk. Alle overige in ons land aanwezig geweest zijnde hoefslagpalen zijn verdwenen. Doordat in Salland stenen palen zijn gebruikt en niet volgens plan zijn verwijderd, heeft een aantal de oorlog en de dijkverzwaring overleefd.

Hoefslagpaal nr. 75 is een van de laatste vijf, deze staat niet meer op de oorspronkelijke plaats, maar is na dijkverzwaring herplaatst, circa 25 meter ten oosten van het Veerhuis te Veecaten. Zeskantige arduinstenen paal gedekt met een halve bol. Inscriptie uit 1760: R 100 V 5 D 4. In 1764 zijn achterop nieuwe maten ingebeiteld: 75 R 94 V 8 D 3.

De hoefslagpaal is van belang:

- vanwege de hoge typologische en functionele zeldzaamheid en bijzondere ouderdom;

- als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk het markeren van de ouderhoudsvakken van de dijk;

- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de rivier de IJssel en het aangrenzende landschap.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering