Hoogeloon E 416
Hoofdstraat 42, 5528 AK te Hoogeloon

Inleiding

Vrijstaande langgevelboerderij met aan de linkerzijde een aangebouwde stal, gesitueerd in de kern van het dorp. Woonhuisgedeelte uit omstreeks 1860, de stal circa 1925 alsmede enkele uitbreidingen aan de achterzijde waarbij de oorspronkelijke dakbedekking werd gewijzigd. De boerderij beschikte aanvankelijk over een kleinere rechthoekige woonhuisplattegrond en sinds de verbouwing van omstreeks 1925 over een U-vormige.

Omschrijving

Gepleisterde plint aan de voorzijde met rechthoekige cassetten en rustica, waarboven in rode handvorm baksteen opgetrokken gevels met steekankers, aan voor- en rechterzijde grauw gepleisterd. Stalgevel links met twee getoogde zesruits stalvensters van beton en rechtgesloten schuifstaldeuren en smalle staldeur. In het woongedeelte twee stolpvensters met bovenlicht, een klampdeur met gedeeld bovenlicht en twee zesruits schuifvensters; hardstenen vensterdorpels. Zadeldak met schildeind bij de stal gedekt met rode en zwarte muldenpannen. In rechterzijgevel op de zolderverdieping twee zesruits stolpvensters, in de linkerzijgevel twee rechtgesloten staldeuren onder een betonnen latei. Achtergevel met links en rechts twee uitbouwen onder lessenaarsdak met muldenpannen waarin getoogde zesruits ijzeren stalramen en staldeur. Inwendig een brandmuur, in het woongedeelte een opkamer waaronder een keldertje, rookschouw, gefigureerde vloertegels, binnendeuren van panelen en/of gekleurd glas, getoogde binnendeurkozijnen, kast- en wandbetimmeringen, eiken kapspanten voorzien van ingebeitelde merktekens en houten toogpennen.

Waardering

In zowel zijn uitwendige als inwendige verschijningsvorm nagenoeg gaaf behouden gebleven object van landelijke, streekeigen bouwkunst, beschikkend over karakteristieke indeling en interieuronderdelen, gesitueerd op een markante (hoek)locatie binnen de dorpskern en in die hoedanigheden van cultuurhistorische waarde.