Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506223
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Molen van Speelman
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 november 2001
Kadaster deel/nr: 
82917/75
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Teylingen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Sassenheim
X-Y coördinaat: 
95213 - 470826

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Plat afgedekte onderbouw van een achtkante stellingmolen, genaamd de 'Molen van Speelman', in oorsprong daterend uit 1846.

Omschrijving

De onderbouw van de molenromp is in baksteen opgetrokken en bestaat uit drie bouwlagen. In de noordelijke gevelzijde bevindt zich op de begane grond een getoogde deur waarboven een rollaag; in de noordoostelijke gevelzijde een vijftienruits venster op de begane grond; in de oostelijke gevelzijde op de tweede verdieping een vijftienruitsvenster met hijsbalk; in de zuidoostelijke gevelzijde op de eerste verdieping eveneens een vijftienruitsvenster; in de zuidelijke gevelzijde een getoogde dubbele deur waarboven een nieuwe gedenksteen met onder meer de naam van de stichter van de molen J.J. van Rhijn, de herbouw door C.J. Speelman en datum van restauratie; in de zuidwestelijke gevelzijde op de begane grond een vijftienruitsvenster; in de westelijke gevelzijde op de tweede verdieping een vijftienruitsvenster in de westelijke gevelzijde op de tweede verdieping een vijftienruitsvenster; en in de noordwestelijke gevelzijde op de eerste verdieping een vijftienruitsvenster. Op de scheiding van de eerste en tweede verdieping zijn hardstenen consoles zichtbaar; op enige afstand onder het dak bevinden zich openingen voor de vroegere stellingliggers.

Landelijk gezien is het onderhavige molentype vrij algemeen. Met het gegeven dat in Zuid-Holland vooral ronde stenen stellingmolens voorkomen is het voor de regio een weinig voorkomend type. In 2001 resteren in Zuid-Holland nog 8 molens van dit type. De molen kende, afgaande op interpretatie van kadastrale gegevens, perioden van bewoning.

Waardering

De romp van de Molen van Speelman is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarden als voorbeeld van een molenromp van het type achtkante stellingmolen. Hoewel genoemd molentype landelijk gezien vrij veel voorkomt, is dit in Zuid-Holland op zich tamelijk zeldzaam. Het feit dat de korenmolen kennelijk vanaf een vroeg stadium een periode van bewoning heeft gekend levert, ongeacht het ontbreken van duidelijke, fysieke blijken daarvan in de romp, een extra score op voor wat betreft het punt van de zeldzaamheid van het object. Immers, bewoonde korenmolens kwamen in het algemeen in ons land weinig voor. Daarnaast vormen de visuele kwaliteit en de relatieve gaafheid van het bouwkundig casco van de molenromp argumenten voor een waardering op rijksniveau.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaH. Knoopstraat12171 PWSassenheim

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrie- en poldermolenMolen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SassenheimB3110

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18461846exactvervaardiging