Loosdrecht C 6763
Nieuw-Loosdrechtsedijk 21, 1231 KL te Loosdrecht

HOOFDGEBOUW (Huis Eikenrode).

Op rechthoekige plattegrond gesitueerd hoofdgebouw van twee bouwlagen onder plat dak met opvallend forse kroonlijst. Het hoofdgebouw is opgetrokken in neo-classicistische stijl. De op het westen gelegen voorgevel kent vijf vensterassen met een middenrisaliet van drie assen, ingedeeld en begrensd door vier natuurstenen pilasters van de kolossale orde en voorzien van basement en kapiteel.

Horizontaal is de gevel geleed door een natuurstenen lijst vlak onder de vensters op de verdieping. Voor de risaliet een hardstenen bordes met in het midden drie treden. Naast het bordes bevinden zich twee voetstukken waarop (nu verdwenen) beelden van honden waren geplaatst. Aan de voet van de gevel een hardstenen plint die het gebouw omgeeft. De kozijnen van alle vensters en van de in het midden gelegen toegangsdeur zijn geprofileerd; boven de vensters in de risaliet op de begane grond classicistische voluutmotieven in hout, en hoofdgestellen met fries en kroonlijst boven de overige vensters op de begane grond. De toegang heeft een glasdeur met een zesdelige indeling, waarvan de onderste twee rechthoeken zijn dichtgezet. Aan weerszijden tot op het bordes, respectievelijk de plint doorlopende geveldoorbrekingen met stolpramen met bovenlicht. De vensters op de verdieping kennen stolpramen met zesruitsverdeling onder het kalf en een ongedeeld bovenlicht erboven.

Het imposante hoofdgestel is gekornist boven de risaliet. heeft een vlakke architraaf en fries, waarboven de veruitkragende geprofileerde kroonlijst.

De rechtergevel kent eveneens vijf vensterassen, de doorgaande hardstenen horizontale lijst, en een dubbele openslaande glasdeur met geprofileerde omlijsting en kroonlijst. De vensters en deur hebben een indeling die identiek is aan die van de voorgevel. Drie kleine zolderlichten zijn aangebracht in de fries.

In de achtergevel is rechtsonder een vermelding van de eerste-steen-legging op 11 maart 1845 door mevrouw J.C.S. Hacke-Elias, de echtgenote van de opdrachtgever. De achtergevel heeft in het midden over beide bouwlagen een driezijdige uitbouw met op de b.g. geknikte bakstenen pilasters (met basement en kapiteel) en boven de drie daar aanwezige dubbele glasdeuren vulstukken met consoles; de overige rechthoekige geveldoorbrekingen op de b.g. lopen tot aan de gevelvoet; de vensters op de verdieping zijn rechthoekig in de uitbouw, de overige zijn getoogd; de vensters op de b.g. zijn voorzien van geprofileerde kozijnen die zijn omgezet; op de verdieping zijn alleen de twee vensters uiterst rechts, die in de uitbouw, en het eerste daarop volgende venster geheel van geprofileerde lijsten voorzien, de overige drie vensters hebben slechts een geprofileerde rondboog; de indeling van de doorbrekingen op de b.g. is zesruits, op de verdieping is de indeling eveneens zesruits, maar met tweedelig bovenlicht, uitgezonderd de vensters in de uitbouw die achtruits zijn. In het fries drie zolderlichten. De gevel is horizontaal geleed door drie lijsten, één boven de pilasters van de uitbouw, één onder de vensters op de verdieping één ter hoogte van de boog-aanzet van de getoogde vensters.

De linker gevel kent twee deuren waarvan één met kroonlijst op de b.g., en één venster op de verdieping. Op het fries een tuin-bel en twee zolder-lichten. Ook hier de omgaande hardstenen lijst.

In het interieur is enig gaaf stucwerk op de plafonds aanwezig. Op enkele plaatsen ondersteunen opvallend geprofileerde zware consoles een balkeinde. De gangen op de begane grond zijn voorzien van vloertegels van wit marmer. Alle deuren zijn paneeldeuren. De schoorsteenmantels zijn bijzonder talrijk en veelal voorzien van betimmeringen, die passen bij de overige aankleding van het vertrek.

In de tuinkamer op de b.g. bevindt zich een hardstenen midden 18de eeuwse schoorsteen met blank eikenhouten boezem, waarin vermoedelijk voorheen een spiegel of schilderstuk. In deze kamer rode wandbespanning (textiel), een gestucte kooflijst met goud afgebiesd boven een blank eikenhouten kroonlijst, met goud gehoogde rozet in het midden van het plafond, dubbele blank eikenhouten deuren met bovendeurstuk en profiellijsten. Lage lambrizeringen met geprofileerd, deels met goud gehoogd, houtwerk. Op de b.g. voorts rechts een schoorsteenmantel op forse consoles van veelkleurig marmer, een schoorsteenmantel van hardsteen met witte marmeren consoles, waarboven gecanneleerde pilasters met basement en architraaf, en nog een tweede hardstenen schoorsteenmantel met overhoekse witte marmeren consoles. Op de verdieping bij de trap een wandboekenkast met glazen schuifdeuren, een schrijfnis met schrijfblad op witte consoles (ingericht in het kozijn van het venster) en een lambrizering van marmerplaten met aan weerszijden twee gestucte pilasters met basement, kapiteel en architraaf. Ook een zwarte hardstenen schoorsteenmantel met gestucte pilasters met verdiepte velden, bewerkte basementen en kapitelen, eierlijsten, fries en deklijst.

Volgens C. Moes, " Architectuur als sieraad van de natuur, de architectuurtekeningen uit het archief van J.D. Zocher jr. (1791-1870) en L.P. Zocher (1820-1915)", NAI Rotterdam 1991, p. 184 behoren het landhuis en de aanleg van het landschapspark tot de uitgevoerde werken van J.D. Zocher; zij verwijst naar H.W.M. van der Wyck, De Nederlandse Buitenplaats, Aspecten van ontwikkeling, bescherming en herstel, Alphen a/d Rijn 1983, p. 311, waar zowel het huis als het landschapspark aan J.D. Zocher worden toegeschreven.

Architectuurhistorisch belangrijk neo-classicistisch hoofdgebouw waarvan zowel het exterieur als het interieur in vrijwel authentieke staat verkeren.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats