Ammerzoden M 567
Klemit 9, 5325 KG te Well

Omschrijving

Gave boerderij van het hallehuis-type. Traditionele in aanleg nog 17de eeuwse, doch wat betreft detaillering 2de helft 13de eeuwse boerderij onder rieten wolfdak. Het in overwegend kruisverband gemetselde, bakstenen gebouw is opgetrokken op een rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt wolfdak. De boerderij, van het zogenaamde "halle-huistype", heeft een driebeukige opzet met een hoge middenbeuk en lagere zijbeuken en een constructie met ankerbalkgebinten,waarvan er één in de achtergevel zichtbaar is. Woon- en bedrijfsgedeelte zin van elkaar gescheiden door een brandmuur met rookkanaal. Het voorhuis is twee vakken diep, het achterhuis drie, in oorsprong eveneens twee. In de rechter zijbeuk van het voorhuis bevindt zich een kelder met een tongewelf en daarboven een opkamer. In de voorgevel deur met bovenlicht; ter rechterzijde 15-ruits opkamerraam met daaronder een keldervenster en links twee raamkozijnen met luiken op de zolderverdieping twee vensters. De achtergevel bevat een overstekend dakschild, waarvan het oostelijk deel is dichtgezet. Het aan één zijde afsluiten van dit overstek is kenmerkend voor de Bommelerwaard.