Raadhuisstraat 135, 5161 BG te Sprang-Capelle

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ, met woonhuis en schuur onder één dak, volgens de jaartalankers daterend uit 1739. Gelegen in het Langstraatdorp Vrijhoeve-Capelle. Het is van het brede lage type met wolfdak, één van de twee boerderijtypes karakteristiek in de gemeente.

Beschrijving

Het eenlaags onderkelderde woonhuis heeft een geblokt gepleisterde voorgevel en zijgevels in handvorm baksteen. Het heeft een rieten wolfdak waarop twee schoorstenen. In de voorgevel ligt de ingang met semiklampdeur met klopper en ongedeeld bovenlicht rechts van het midden. Links twee, rechts één zesruitsschuifvenster met luiken. Dezelfde vensters zonder luiken op zolder. In de rechterzijgevel liggen twee vierentwintigruitsvensters, de achteringang met gedeeld bovenlicht en een drieruitsschuifvenster. Bouwsporen wijzen op wijzigingen. De linkerzijgevel bevat enige kleine vensters. Voor het huis een stoepje van IJsselsteen met een hardstenen deurplaat voor de ingang. Staafankers in alle muren, jaartalankers, 1739, in de voorgevel. Inwendig bewaart het huis grotendeels de originele indeling en delen van de inrichting. In de muur tussen de linkervoorkamer en de vroegere woonkamer achter liggen de ruimten van de voormalige bedsteden. In de woonkamer is de kap van de grote schouw bewaard gebleven met ernaast de trap naar de opkamer. De geut sluit het woonhuis in de breedte af. Hierin liggen de trap naar de kelder, een grote schoorsteen en een handpomp. Achter de brandmuur ligt de schuur opgetrokken uit machinale steen en vernieuwde stalraampjes en deuren. In de achtermuur een staldeur en hoge hoekinrijdeuren. Inwendig twee eiken eenzijdig overstekende dekbalkgebinten met spant met balk. Het huis is omgeven door een tuin met diverse grote bomen, waaronder Italiaanse populier en wilg. Voor het huis twee snoeilinden en een haag.

Waardering

De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de Langstraat karakteristiek type boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de uit- en inwendig gaaf behouden hoofdstructuur en de bewaardgebleven onderdelen van het interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde wegens de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van de streek en is straatbeeldbepalend.