Capelle O 488
Willem van Gentsvaart 28, 5161 AV te Sprang-Capelle

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ bestaande uit woonhuis en voormalig bedrijfsgedeelte onder één dak. Het is van het lage brede type met wolfdak, daterend uit ca. 1840. Het is gelegen in het veendorp Nieuwevaart. Wijzigingen ca. 1940, 1950/60, 1990.

Beschrijving

Het eenlaags onderkelderde woonhuis is opgetrokken uit handvorm baksteen in kruisverband met vlechtingen. Het is gedekt met een rieten wolfdak. De voorgevel met vier raamassen heeft links van het midden twee zesruitsschuifvensters met luiken. Rechts liggen de ingang met opgeklampte deur en gedeeld bovenlicht met ernaast een vierruitsschuifvenster met luiken, waaronder een eenruitskelderraampje. Op zolder een vierruitsschuifvenster en een uitgespaard rondboognisje. Links onder het wolfeind steekt de kopse kant van een balk door de gevel. Strekken boven en onder de vensters. Staafankers in alle muren. De voorgevel heeft een grijs gepleisterde plint en granieten stoepje met vóór de ingang een stoepplaat met een zwart/wit randmozaïek en geometrische motiefjes in het middenveld. IJzeren sierhekje met witte pijlpunten.

Tegen de rechterzijgevel is ter hoogte van de keuken na de oorlog een uitbouw met achteringang en ramen geplaatst. Tegen de schuur ligt met de nok dwars op de hoofdrichting een schuuraanbouw onder rieten wolfdak daterend uit de jaren 40 van deze eeuw. Van deze schuur met semiklampdeur in het midden en getoogd hooiluik is de gevel in 1950/60 vernieuwd. Aan het erf liggen drie kleine vierruits- en een eenruitsvenster. De linkerzijmuur van het woonhuis bevat een T-venster met luiken. De schuur is recent in rode machinale steen vernieuwd. Dwars op de achterkant van de schuur ligt een verbreding onder rieten dak met de nok dwars op de schuur. De achtermuur heeft hoge opgeklampte inrijdeuren, lage staldeuren en vierruits getoogde stalvensters.

Inwendig heeft het huis de originele indeling en delen van het interieur bewaard. Achter de grote voorkamer links ligt een slaapkamer met houten wand met bedsteden en kasten gescheiden door geprofileerde pilasters. Tussen beide kamers bevindt zich een open rondboognisje analoog aan dat in de voorgevel. Rechts naast de gang ligt de opkamer met kelder. In de keuken ligt de keldertrap met ernaast een kast (voormalige bedstee) en de zoldertrap. In de schuur drie eiken ankerbalkgebinten.

Achter de boerderij een grote langsdeelschuur opgetrokken uit handvorm baksteen met vlechtingen en zwarte Oudhollandse pannen. Hoge opgeklampte inrijdeuren met strekken. Inwendig drie eenzijdig overstekende ankerbalkgebinten.

De boerderij is omgeven door een hulst- en ligusterhaag. Op het erf staan drie eiken, een kastanje en berk.

Waardering

De boerderij is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een voor de streek kenmerkend type. Zij heeft architectuurhistorische waarde uit oogpunt van bouwtechniek en -geschiedenis voor de wijze waarop in dit gebied vergrotingen van de boerderij in de breedte onder één kap zijn uitgevoerd. Het heeft ensemblewaarde door haar ligging in een historisch-ruimtelijke relatie met meerdere monumentale boerderijen. De behouden originele structuur en delen van het interieur dragen bij tot de architectonische gaafheid van het geheel.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfbeplanting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)