Capelle O 401
Waspiksedijk 22, 5161 NS te Sprang-Capelle

Inleiding

DIJKHUISJE, landarbeiderswoning, daterend uit 18de/19de eeuw, gelegen aan de voet van de oude hoge veendijk met nog steeds overheersend agrarische functie. Wijzigingen in 1936 en 1948.

Beschrijving

Het eenlaags woonhuis met rechthoekige plattegrond heeft een stenen voor- en gepotdekseld achterhuis onder rieten zadeldak met de nok haaks op de dijk. Het woongedeelte is opgetrokken uit handvorm baksteen in kruisverband met vlechtingen. Korte staafankers in al le muren. De voorgevel heeft twee zesruitsschuifvensters met luiken, een vierruitsraampje op de vliering en de schoorsteen op de top van de gevel. De linkerzijmuur is blind. In de rechterzijmuur ligt in het woongedeelte een vijftienruitsschuifvenster met opgeklampte luiken. De ingang met opgeklampte deur en vierruitsraampje liggen in het gepotdekselde achterhuis. De achtergevel onder wolfdak heeft een vierruitsvenster en een houten aanbouw uit 1948 met veel glas onder golfplaten dak. In de linker gepotdekse lde zijmuur een schuifraampje met bovenlicht. In het rieten dak enige dakraampjes.

Inwendig is de originele staat nagenoeg bewaard. In de woonkamer ligt de stookplaats die ook als kookplaats diende. Vijf balken dragen de houten zoldering. Ten gunste van de woonruimte is in 1936 de houten bedstedenwand iets teruggelegd. Hieronder ligt een ca. 50 cm diepe onderkeldering, waarvan de toegang in het achterhuis ligt. Hierin liggen tevens de geut, de trap naar de vliering en een in hout afgeschoten slaapkamer uit 1936. Behoudens de drie zijmuren is alles aan en in het huis in hout uitgevoerd.

Op het terrein een oude kastanje en een diepe achtertuin.

Waardering

Het landarbeidershuisje heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische situatie van de arbeidersbevolking. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld in de architectuurgeschiedenis van een bijzonder type woning, waarvan het exterieur en interieur gaaf bewaard zijn gebleven. De situering aan de voet van de dijk is karakteristiek voor het aanzien van de streek. Gelet op de originele staat waarin het dijkhuisje in- en uitwendig verkeert, de schaarsheid van het type woning en het representatieve karakter wat betreft ligging en ouderdom heeft het een hoge zeldzaamheidswaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)