Werkendam S 2484
Hoekeinde 37, 4254 LN te Sleeuwijk

Inleiding

WOONHUIS annex bedrijfspand, waarvan de koopakten teruggaan tot 1816, maar waarschijnlijk daterend uit eind 18de eeuw. Gelegen aan de voet van de zuidzijde van de dijk in het dijkdorp Sleeuwijk. Tussen het vroegere boerderijgedeelte en de smederij ligt het woongedeelte. Na de watersnoodramp in 1953 is de lemen zijmuur aan de kant van de lage dakvoet vervangen door een stenen muur met hogere ramen. Aan de achterkant werd de koeiengroep vervangen door een eigentijdse ingang en sanitaire voorzieningen. Bij het huis hoort een boomgaard met hoogstamfruitbomen.

BeschrijvingHet dijkhuis met de onder hetzelfde dak gelegen bedrijfsgedeelten heeft een niet zonder meer afleesbare plattegrond. Vermoedelijk hebben we te maken met een ouder rechthoekig deel, waartegen in de gehele lengte een aanbouw is geplaatst, waarin de keuken, bijkeuken en kelder liggen. Het pand heeft de bedrijfsingang van de smidse met travalje aan de voorkant en de hoofdingang van het eenlaags woonhuis aan de zijkant. In het gepotdekselde achterste bedrijfsgedeelte liggen onder een rieten lessenaardak de bedrijfsingang en de vernieuwde achteringang van het huis. Het is gedekt met een rieten wolfdak met dakraam boven de hoofdingang en een lang hellend dak met lage dakvoet over de aanbouw, die ter plaatse van de smidse met pannen is gedekt. De schoorsteen op de nok van het dak markeert de plaats van de brandmuur tussen woon- en bedrijfsgedeelte, waar op de aansluiting met het lessenaardak een eiken ankerbalkgebint ligt.

Aan de voorzijde ligt in de volle breedte de volledig in oude staat bewaarde smidse. De eiken travalje gedekt met Oudhollandse pannen ligt voor de deels gepotdekselde en in handvormbaksteen en kruisverband met vlechtingen opgetrokken muur. Het bevat een 12-ruitsvenster met luiken, en twee openingen die met opgeklampte luiken worden afgesloten. Een vijfentwintigruits venster markeert de plaats van de smidse in de zijgevel die is opgetrokken uit handvorm baksteen in staand verband met klezoren. De eenvoudige voordeur met laag bovenlicht geeft direct toegang tot een ruime kamer met twee zesruitschuifvensters. In de muren staafankers met geometrische inkerving. In het gepotdekselde bedrijfsgedeelte met bakstenen voet liggen twee opgeklampte luiken. Voor het huis loopt een smalle stoep vanIJsselsteen. De vernieuwde achter- en zijmuur zijn opgetrokken in machinale baksteen en hebben eigentijdse vensters. Inwendig heeft het woonhuis de indeling en inrichting gaaf bewaard. De tussen de bedrijfsgedeelten gelegen woon- en slaapkamer op de zolder bezitten bedsteden en kasten met opgeklampte deuren. Kleine trapjes verbinden deze kamers met elkaar en met de lager gelegen kamer en keuken in de aanbouw. Tussen de oorspronkelijke keuken en smidse ligt een lage kelder. Balkenzoldering in de smederij en het woonhuis.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en als voorbeeld van een bedrijfs-/annex woonmonument verbonden met de ambachtelijke bedrijfsgeschiedenis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de typologische zeldzaamheid en gaafheid van de samenstellende onderdelen in haar functionele samenhang. Het is van belang vanwege de markante situering in de lintbebouwing aan de dijk. Het pand is belangrijk vanwege gaaf behouden gebleven in- en exterieur en de historische zeggingskracht.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis