Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506263
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 1999
Kadaster deel/nr: 
82770/86
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Baarle-Nassau
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Baarle-Nassau
X-Y coördinaat: 
122432 - 384011

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Deze voormalige herberg ligt in het Nederlandse deel van Loveren, dat aan de route Den Bosch-Tilburg-Hoogstraten-Antwerpen een belangrijk verkeersknooppunt was. Het huis is nu in gebruik als dubbel woonhuis. Het heeft een aangebouwd bedrijfsgedeelte met meerdere aanbouwen achter.

Beschrijving

Het eenlaags woonhuis met rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels, de voorgevel heeft een blokverband. Het i s gedekt met een zadeldak met rode muldenpannen tussen topgevels met in- en uitzwenkende belijning tussen trappen met natuurstenen afdekplaten. Het dak heeft aan de achterkant een aanzienlijk lagere dakvoet. Op de aansluiting bedrijfspand/huis heeft de topgevel aan de achterkant haar modellering verloren. De rechter topgevel is rond afgesloten. Op de linker topgevel en rechts van het midden op het dak schoorstenen. Onder de dakrand van de voorgevel loopt een bakstenen muizentand. Het metselwerk heeft, waar zichtbaar, kruisverband met klezoren. Zeven sierankers met spitse beëindiging en krullen van een type dat in de 17de eeuw in Breda gangbaar was, verdelen de voorgevel in zes traveeën. Hierin liggen twee vernieuwde deuren met hoog bovenlicht en rechts van iedere ingang twee vernieuwde T-vensters. Voor het huis loopt een smalle stoep. Inwendig bezit het huis een gaaf tweebeukig gebint met een enkele stijlenreeks tussen de voorste en achterste vertrekken. Het heeft een kapspant met kromstijlen.

Het bedrijfsgedeelte links tegen het huis is opgetrokken uit handvorm baksteen met een zadeldak met rode muldenpannen. De dakvoet rust op houten geprofileerde klossen. In de voorgevel ligt in het midden een opgeklampte deur met aan weerszijden een getoogd ijzeren stalraam. Rechts een modern raam. In de zijgevel in het midden een zesruits stalraam en een opgeklampt zolderluik. Staafankers in voor- en zijgevel.

Waardering

Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan een bedrijfsontwikkeling verbonden met de specifieke geschiedenis van de streek. Het pand bezit architectuurhistorische waarde als één van de oudste nog bestaande voorbeelden in Brabant van een historisch dorpswoonhuis. Het huis heeft ensemblewaarde wegens de situering in de oude kern van Loveren waar het deel uitmaakt van een waardevolle bebouwingsgroep die bijdraagt tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLoveren24A5111 TBBaarle-Nassau
NeeLoveren265111 TBBaarle-Nassau

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Baarle-NassauC3941
Baarle-NassauC3942