506454 - Kopgevelboerderij
Voorbolst 5, 5469 SE te Erp

Inleiding

Kortgevelboerderij, daterende uit de achttiende eeuw. Diverse herstellingen en kleine verbouwingen uit de negentiende eeuw.

Omschrijving

De bakstenen BOERDERIJ heeft een rechthoekige plattegrond onder wolfsdak. Het dak is gedekt met riet en heeft een voet van Oud Hollandse pannen.

De voorgevel staat haaks op de straat. In het bovenlicht van de opgeklampte deur is een levensboom aangebracht. Links en rechts van de ingang bevinden zich schuiframen met een kleine roedenverdeling, voorzien van luiken. Deze gevel en de linkerzijgevel (aan de straatkant) hebben een gepleisterde plint. In de linkerzijgevel zijn enkele rechthoekige betonnen stalramen van latere datum aangebracht. De openslaande deeldeuren zijn hoger dan de gevel, het dak is daarboven iets opgewipt. De rechterzijgevel heeft behalve enkele poorten kleine getoogde stalraampjes met ijzeren kozijnen, voorzien van korenaartjes. In de achtergevel is een deel uitgevoerd in gepotdekseld hout.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling herkenbaar bewaard gebleven. De boerderij heeft een driebeukige gebintconstructie. De voordeur komt meteen in het woongedeelte, aan de voorkant in het midden van het pand, uit. Links daarvan ligt de geut met een pomp, achterin bevinden zich de kelder en opkamer. In de woonkamer bevinden zich tegen de brandmuur een brede schouw met bank annex turfkist. De achterwand is betegeld in een ruitpatroon met witte- en schildpadtegels. Boven de schouw is een brede geprofileerde bordenlijst aangebracht. Eronder, tegen de linkerwand is een doorgang naar het bedrijfsgedeelte.

Dit bedrijfsgedeelte bestaat uit een stal en een schuur. In de sporenkap zijn grote delen van de oorspronkelijke eiken gebintconstructie bewaard gebleven.

Voor de voorgevel staan twee forse snoeilinden. Daartussen staat een ronde bakstenen waterput met betonnen rand.

Waardering

Het object is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een culturele- en sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en vormgeving. Het is gaaf bewaard en zeldzaam en heeft als essentieel onderdeel van het geheel ensemblewaarde.