506293 - Algemene Begraafplaats Crooswijk
Rotterdam R 3852
Crooswijksebocht 30, 3034 NC te Rotterdam

Omschrijving (voormalig) drenkelingenhuis annex arbeiderswoning.

(Voormalig) DRENKELINGENHUIS annex ARBEIDERSWONING in sobere chalet-stijl, gebouwd in 1895, naast het poortgebouw van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. (De oorspronkelijke gevelindeling is op enkele plaatsen later gewijzigd, doch wel op zorgvuldige wijze.) Het huis telt twee bouwlagen, op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen en met over de (noordelijke) helft van het bouwvolume een overstekende zadeldakbeëindiging en de (zuidelijke) helft een plat dak. Aan de zuidelijke zijgevel een niet van rijkswege beschermenswaardige aangebouwde serre.

In de voorgevel bevinden zich op de begane grond twee tweeledige rechthoekige vensters met glas-in-lood bovenlichten, houten kozijnen en natuurstenen waterdorpel. Boven de vensters een getoogde rollaag met in het terugliggende spaarveld eronder metselmozaiëk. Tussen beide vensters een klein rechthoekig raampje op identieke wijze gedetailleerd. Op de eerste verdieping links een groot rechthoekig drieledig venster, rechts een kleiner T-venster, beiden met detaillering zoals eerder omschreven. Het grote venster heeft echter een dubbele rollaag. Het zadeldak met houten daklijst en recht korbeel. Het platte dak is afgesloten met een ezelsrug van groen geglazuurde bakstenen.

In de noordelijke zijgevel op de begane grond links twee smalle rechthoekige vensters, gedetailleerd zoals eerder omschreven. Daklijst en goot worden ondersteund door hoge houten sleutelstukken.

Van de achtergevel is het bouwdeel onder het zadeldak blind. In de aansluitende gevel onder het platte dak drie smalle hoge vensters, gedetailleerd zoals eerder omschreven. Geheel links springt circa een derde deel van het bouwdeel onder het platte dak terug van de rooilijn. Bovenin de zuidelijke gevelvlakken siermetselwerk.

Waardering:

(Oorspronkelijk) drenkelingenhuis annex arbeiderswoning in sobere chalet-stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsmede van belang als historisch-functioneel complexonderdeel van de Algemene Begraafplaats Crooswijk.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats LET OP (V.m. drenkelingenhuisje)-arbeiderswoning

1895
1895

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) LET OP drenkelingenhuisje annex arbeiderswoning

in sobere vorm

Friedhof, G. ; Stad Rotterdam II