506293 - Algemene Begraafplaats Crooswijk
Rotterdam R 3851
Crooswijksebocht 31, 3034 NC te Rotterdam

Omschrijving (voormalig) wachtlokaal met opzichterswoning.

(Voormalig) WACHTLOKAAL annex OPZICHTERSWONING in chalet-stijl, gebouwd in 1899 naast het poortgebouw van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Eén bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met wit geschilderde houten vakwerkconstructie gevuld met rode baksteen op een hardstenen plint en met een overstekend zadeldak met windveren en met pannen gedekt. In de zuidelijke (voor)gevel en noordelijke gevel een drieledig venster en centraal in de puntgevel een gedecoreerd houten ventilatieluik. De westelijke gevel is blind (houten vakwerk met gestucte baksteen). Aan de oostzijde een kleine uitbouw onder een zadeldak met aan de voorzijde een portiek, in de zijgevel een tweeledig venster en aan de achterzijde een houten deur met aan weerszijden een smal venster.

Waardering:

(Oorspronkelijk) wachtlokaal met opzichterswoning in chalet-stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsmede van belang als historisch-functioneel complexonderdeel van de Algemene Begraafplaats Crooswijk.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Algemene begraafplaats V.M. wachtlokaal annex opzichterswoning

1899
1899

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) LET OP V.M. wachtlokaal annex opzichterswoning

Onbekend, ?. ; Stad Rotterdam II