Zwartsluis C 900
Zwartewatersklooster 9, 8064 PK te Zwartsluis

Omschrijving.

In traditionele baksteenbouw opgetrokken kleine HALLEBOERDERIJ onder een met riet gedekt wolfdak met gerolde vorst, toefjes en kleine dakkapel in het wolfeind van de voorgevel. Voorgevel met vlechtingen, één groot en twee kleinere vensters met luiken en een voordeur met bovenlicht en stoep. Het linker venster en het kelderluik horen bij een opkamer en de kelder daaronder. Linker zijgevel met in de kap stekende opbouw (midden 20e eeuw), voorzien van venster met luiken. In het bedrijfsgedeelte van deze gevel bevinden zich mestluiken. Grotendeels houten achtergevel.

In de woonkamer bevindt zich een schouw met betegelde 19de-eeuwse achterwand, een bedstede, ingebouwde kast met glasdeurtjes, plavuizen vloer en een balken plafond. Het schilderwerk van deuren, kast, bedstede en schouw is gehout. Ook in de opkamer staat een bedstede. De kelder heeft een tongewelf, plavuizen vloer en gemetselde trap. De stal met gebintconstructies is volledig origineel.

De boerderij heeft een grote cultuurhistorische en ensemblewaarde vanwege:

- de eenvoudige maar verzorgde 19e eeuwse vormgeving