Zwartsluis D 2335
Groot Lageland 21, 8064 AL te Zwartsluis

Inleiding

Statig woonhuis, gebouwd in 1860 in Classicistische trant. het pand staat met de voorgevel direct aan de straat waar meer 19e eeuwse bebouwing te vinden is.

Omschrijving

Pand met verdieping onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak, waarop gemetselde schoorstenen met metalen schoorsteenkappen op de nokhoeken. De vier-assige voorgevel heeft hoeklisenen met cassette, een gepleisterde plint en schuiframen en wordt bekroond door een entablement dat bij de lisenen risaleert. Op de begane grond acht-ruits vensters, op de verdieping ramen zonder roedenverdeling. De twee traveeën brede middenrisaliet heeft een originele paneeldeur met gietijzeren raamversiering onder een bovenlicht met afgeronde hoeken en gietijzeren levensboom. Rondom de entree een omlijsting met het jaartal MDCCCLX (=1860) onder kroonlijst.

De zijgevels zijn voorzien van gietijzeren bakgoten en staafankers, de verdieping van de linker zijgevel is gepleisterd. Vernieuwde achtergevel.

In de voorkamer rechts van de entree een origineel stucplafond, aan het eind van de gang een fraai trappenhuis met houten trappaal en gietijzeren balusters onder een traplicht.

Waardering

Vrij gaaf en representatief onderdeel van de 19e eeuwse bebouwing aan het Groot Lageland. Het pand is van architectuur-historisch belang en heeft tevens grote ensemblewaarde.